O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Bogović: Ne trebamo se bojati da se pitanja o kardinalu Stepincu

1/2
Bogović: Ne trebamo se bojati da se pitanja o kardinalu Stepincu
Bogović: Ne trebamo se bojati da se pitanja o kardinalu Stepincu Bogović: Ne trebamo se bojati da se pitanja o kardinalu Stepincu
Objavljeno: 14-10-2015

ZAGREB – Sinoć je u Zagrebu predstavljena knjiga dr. Jurja Batelje „Rivellijeva zavjera laži“. Knjigu su predstavili dr. Mile Bogović, dr. Josip Jurčević i sam autor dr. Juraj Batelja, postulator kauze blaženoga Alojzija Stepinca. Predstavljanje je održano u dvorani "Vijenac" Nadbiskupijskoga pastoralnoga instituta pred brojnom publikom.

Koji je razlog tomu da je dr. Batelja napisao ovu knjigu? Naime, Talijan Marco Aurelie Rivelli (sada već pokojnik) autor je knjige "Nadbiskup genocida" kojom difamira Alojzija Stepinca i Katoličku crkvu, prikazujući ih u najcrnjem svjetlu Drugoga svjetskog rata. Rivellijeva knjiga objavljena 1998. godine, prevedena je na hrvatski jezik i 2002. objavila ju je naklada Cipetić iz Kastva pod naslovom "Zatajeni genocid - Nezavisna Država Hrvatska 1941. - 1945.“. Iako je taj prijevod objavljen, do njega se ne može lako doći, naime, nije u javnoj prodaji. Čak je nema ni u fundusu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Već sama ta „tajnovitost“ pobuđuje razne sumnje, a kako se u cijelu priču oko kanonizacije blaženoga Stepinca uplela Srpska pravoslavna crkva i najviša državna vlast iz Srbije, to je dodatno kod Batelje učvrstilo sumnju da Rivellijeva knjiga i njen prijevod nisu puka slučajnost, već pomno promišljena i isplanirana aktivnost protiv Stepinca i protiv Katoličke crkve u Hrvata.

Iako Rivellijeva knjiga nije nikakav znanstveni rad, uostalom taj autor nije ni bio znanstvenik, dr. Batelja se odlučio svojom knjigom raskrinkati to pamfetističko štivo i razobličiti ga u svima lažnima navodima. Bateljina knjiga na argumentiran način osporava sve ključne navode Marca Aurelija Rivellija, naravno da se Batelja nije bavio svim raskrinkavanjima jer bi to dovelo do nepreglednosti njegove knjige, već onima najtežima. Recenzent i profesor povijesti na Sveučilištu u Zadru Zlatko Begonja ocijenio je u svojoj recenziji da je Rivellijeva knjiga "genocid nad istinom". Toliko o „vrijednosti“ Rivellijeve knjige.

- Crkva reagira na mnoge načine na neistine o njoj, a knjiga dr. Batelje jedna je od boljih primjera njezinih reakcija - ustvrdio je dr. Bogović. Smatra kako se ne trebamo bojati da se pitanja o kardinalu Stepincu 'podignu' na međunarodnu razinu. Spomenuo je kako je na simpoziju Zaklade kardinala Königa, na kojemu je sudjelovao u Beču 1998. godine, predloženo da se održi međunarodni simpozij o kardinalu Stepincu, što su prihvatili i hrvatski predstavnici. Ali se to nije dogodilo, nikakva odgovora na pitanje zašto simpozij nije održan nije dobio.

Dostignuti stupanj kanonizacije blaženoga Alojzija Stepinca je neopoziv, ustvrdio je dr. Batelja na predstavljanju svoje knjige. - Knjiga donosi činjenice i otkriva istinu, zato ne treba biti Stepinčev odvjetnik posebice nakon knjige Ljubice Štefan - kazao je Batelja i istaknuo kako je kardinal Stepinac pravovremeno, hrabro i razgovijetno osudio svaki zločin.

Povjesničar i profesor na Hrvatskim studijima zagrebačkoga Sveučilišta Josip Jurčević smatra kako je Bateljina knjiga iznimno vrijedna na više načina, posebno se to odnosi na iznošenje činjenica potkrijepljenih dokumentima te znanstvenim pristupom o posljedicama triju totalitarizama - komunizma, fašizma i nacioanalsocijalizma.

M. K.

Podijeli novost na društvenim mrežama!