O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Ma kako ono ... ma kako ono?

1/1
Ma kako ono ... ma kako ono?
Ma kako ono ... ma kako ono?
Objavljeno: 04-09-2015

OTOČAC – Došla neka vremena, usprkos općoj i velikoj obrazovanosti, usprkos silnima elektroničkim čudima komunikacije, kada bi razina spoznaje trebala biti sve šira a ne sve uža, da moderni ljudi sve slabije poznaju prirodu oko sebe. Je li tomu razlog sveopća urbanizacija, stvaranje megalopolisa, je li to manjak interesa, manjak vremena, užurban život, „nema se kada“, nešto jest ali moderni ljudi, a to su i djeca, imaju sve oskudnije spoznaje o okolini u kojoj žive.

Evo, na ovoj fotografiji su patke (ili race) te guske koje plove rijekom Gackom. Prirodno je to njima okruženje, to je „vodena perad“, ona koja se izuzetno snalazi u vodi i živi na vodi. Već bi to bio zahtjevniji zadatak odrediti radi li se o pitomoj živadi ili onoj divljoj, dakako.

No, kada bismo upitali mnoge kako se dozivaju, kako se vabe patke ili guske, e tu bi već možda nastao problem. Kako? Da, kako se ova pitoma perad doziva na hranu ili na noćenje?

To je u gackoj čakavštini (za dalje ne odgovaramo) za guske: žuga, žuga, žuga … a za patke ili race: liga, liga, liga … Poznato? Kako komu.

M.K.

Podijeli novost na društvenim mrežama!