O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Eh, kojih li muka sa samicom, dangubicom ili kuterevkom

1/1
Eh, kojih li muka sa samicom, dangubicom ili kuterevkom
Eh, kojih li muka sa samicom, dangubicom ili kuterevkom
Objavljeno: 25-08-2015

OTOČAC – Samica, ta prosta tamburica, rasprostranjena u Slavoniji i Srijemu na istoku zemlje te u kontinentalnom dijelu Gacke, Like, Krbave i Korduna na zapadnoj strani, ima još neka imena. Evo, u Gackoj je zovu još i „kuterevka“, po tomu što se izrađuje još samo u Kuterevu. Istine radi valja kazati da su je u neka davna prošla vremena gradili i u drugim selima Gacke, ali je taj obrt izumro kao i mnogi drugi. No ima ona i treće ime, ponekada možda i malo nezgodno – dangubica. Već joj i samo ime govori da je onaj tko je na njoj sviruckao zapravo „dangubio“, odnosno „krao Bogu dane“.  A kada bi se to „dangubilo“ i na dangubicu sviralo? Najviše i najčešće kod blaga, čuvajući marvu. Pastiri, odnosno čobani, da bi nekako prikratili vrijeme svirali su dangubicu. Toliko o dangubici.

Evo jedne istinite zgode i anegdote koje se dogodila u ratnoj 1992. godini, tamo negdje s proljeća. Priča nam o tomu naša baba Franca: - Ja se sićujen negdi u vomu ratu kad je došal kardinal Kuvarić i nadbiškup Tamarut u Otočac. Maša pod otvorenin nebom, crikva nema krova, četnici zapalili, na lima od krova ča je u ognju sagorila oće past po biškupima i narodu - ne će past, ljulja se i škriplje, ma Bože slobodi. I unda otočki velikani, el tadaj, idedu kardinala i nadbiškupa darovat, red je. Čin? Dangubicon. I veli edan od tadašnji otočki boljarov: - Evo, uzoriti kardinale, vami edna velika dangubica, a vami nadbiškupe edna maća dangubica. Primili biškupi dare, držidu u rukami pa se od srca uvatili smijat. Valja na daru, ta na čemu bi drugomu, el.

Eto, samo da je uporabljeno drugo ime, samica ili kuterevka, ne bi bilo takvih „simpatičnih“ nesporazuma. Ma zapravo s kuterevkom i bi, jer kako bi to izgledalo: - Evo vami uzoriti edna velika kuterevka, a vami nadbiškupe edna maća. Ne moraju oni znati za naša lokalna nazivlja, mogli bi shvatiti da imenice počinju s velikim K, pa eto ti nove nezgode i uvrede. Pa opet samica, sam si, ni to nije nešto, ljudi se vole družiti i ne biti sami.

Tako vam je to sa samicom, kuterevkom ili dangubicom.

M. Kranjčević

Podijeli novost na društvenim mrežama!