O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

U Hrvatski sabor upućeni prijedlozi zakona o radnom vremenu ugostitelja i nekima drugim pitanjima

1/1
U Hrvatski sabor upućeni prijedlozi zakona o radnom vremenu ugostitelja i nekima drugim pitanjima
U Hrvatski sabor upućeni prijedlozi zakona o radnom vremenu ugostitelja i nekima drugim pitanjima
Objavljeno: 26-06-2015

OTOČAC – Već je bilo najava i bilo je govora o tome kako će se donekle liberalizirati radno vrijeme onih koji se bave turističkim uslugama. Vlada je utvrdila prethodnih dana konačni prijedlog Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti te prijedlog Zakona o pružanju usluga u turizmu – doznajemo u Hrvatskoj gospodarskoj komori – Županijskoj komori Otočac.

Konačnim prijedlogom Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti predlaže se minimalno radno vrijeme ugostiteljskih objekata. Novitet je u tome da se daje mogućnost gradskim i općinskim vijećima da odrede i duže radno vrijeme na svome području. To radno vrijeme moći će biti različito za pojedine vrste ugostiteljskih objekata, ali može biti različito i za pojedina naselja, već kako to procjeni rukovodstvo nekoga grada ili općine.

Ovim izmjenama predviđa se osnivanje Središnjeg registra za ugostiteljsku djelatnost i usluge u turizmu. U taj registar će ući svi ugostitelji i drugi pružatelji ugostiteljskih usluga, odnosno svi ugostiteljski objekti, objekti u domaćinstvu i obiteljska poljoprivredna gospodarstva u kojima se pružaju ugostiteljske usluge.

Predviđaju se i određene promjene u kažnjavanju. Prekršajne kazne se smanjuju, smanjuju se najviše i najniže novčane kazne. To bi se odnosilo na one „prvi puta“, dok bi se za one koji ponavljaju prekršaje kazne povisile. Ovim predlagač rečenih zakona, a to je matično Ministarstvo turizma, želi naglasiti preventivu u odnosu na penalizaciju počinitelja prekršaja. Očito je to bitan korak prema promjeni logike postupanja, barem kada je turizam u pitanju.

M. Kranjčević

Podijeli novost na društvenim mrežama!