O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

U Gradskom muzeju Senj proslavljen Međunarodni dan muzeja

1/10
U Gradskom muzeju Senj proslavljen Međunarodni dan muzeja
U Gradskom muzeju Senj proslavljen Međunarodni dan muzejaU Gradskom muzeju Senj proslavljen Međunarodni dan muzejaU Gradskom muzeju Senj proslavljen Međunarodni dan muzejaU Gradskom muzeju Senj proslavljen Međunarodni dan muzejaU Gradskom muzeju Senj proslavljen Međunarodni dan muzejaU Gradskom muzeju Senj proslavljen Međunarodni dan muzejaU Gradskom muzeju Senj proslavljen Međunarodni dan muzejaU Gradskom muzeju Senj proslavljen Međunarodni dan muzejaU Gradskom muzeju Senj proslavljen Međunarodni dan muzejaU Gradskom muzeju Senj proslavljen Međunarodni dan muzeja
Objavljeno: 22-05-2015

Gradski muzej  Senj 18. svibnja  je  proslavio Međunarodni dan muzeja, to je  važan dan za muzealce, budući se na taj dan jedanput godišnje okupi velika zajednica od nekoliko tisuća muzeja u svijetu sa svih pet kontinenata i predstavi javnosti raznovrsnim manifestacijama na zadanu temu  koju je odredio Međunarodni savjet muzeja (ICOM) sa sjedištem u Parizu.

Također na taj dan 18. 5. i na inicijativu Muzejskog dokumentacijskog centra (MDC), (koji ove godine slavi 60. svog djelovanja u Hrvatskoj, i 35. godina obilježavanja Međunarodnog dana muzeja od 1980. do danas), okuplja se i Hrvatska zajednica muzeja diljem Hrvatske (oko 100 muzeja) i kroz bogate programe obilježava 35. Međunarodni dan muzeja.

Gradski muzej Senj je također na zadanom temom  MDC, Muzeji za održivo društvo za Međunarodni dan muzeja 18. 5. 2015. priredio izložbu, Kulturno-povijesni Park Nehaj (kulturno-povijesna i ekonomska valorizacija  povijesne baštine potencijala grada Senja.

Ideja za izložbu je bila, proveden projekt 2012./13. grada Senja Turistička valorizacija kulturno - povijesne baštine i javne infrastrukture Parka Nehaj u Senju, a što u potpunosti odgovara zadanoj temi MDC, koja pred djelatnike muzeja stavlja odgovornost da kroz svoj rad promiču koncept održivog razvoja i ukažu na potrebu očuvanja prirode kao nužnog preduvjeta za kvalitetan život čovjeka. Budući je uređenjem Parka Nehaj (zahvaljujući novcu EU i Grada Senja te zalaganjem Grada i Razvojne agencije grada Senja) pokazan odnos lokalne zajednice prema okolišu i prirodnim potencijalima, također je Projektom stvorena specifična i prepoznatljiva turistička ponuda Grada Senja kroz zanimljivu uskočku priču i razne kulturno-sportske sadržaje. Ti sadržaji su baza za razvoj novih projekata u Gradu pod Nehajem na svim područjima života, u gospodarstvu, socijalnoj politici i kulturi, stoga smo smatrali da je Projekt uređenja Parka zaslužio da se i putem ove izložbe dodatno promovira i predstaviti domaćoj i stranoj javnosti. Jer je zaslugom pojedinaca obnovljeni Park Nehaj ponudio građanima Senja, kao i domaćim i stranim posjetiteljima nove zanimljive sadržaje Grada.

Izložbom se željelo ukazati na značajan turistički i gospodarski potencijal valorizirane kulturno-povijesne i prirodne baštine za lokalnu zajednicu i šire, također i potaknuti na veći interes škola, budući da na mladima svijet ostaje, kao i veći interes domaćih i inozemnim posjetiteljima za senjsku kulturnu i prirodnu baštinu. Muzej je izložbom želio naglasiti značaj uređenja Parka Nehaj kroz održivu ekonomsku valorizaciju kulturnih i povijesnih potencijala regije.

Na izložbi je fotografijama i tekstom predstavljen Park Nehaj prije uređenja, tijekom uređenja, i poslije tj. danas nakon uređenja, također su posebno predstavljeni i pojedini lokaliteti,, npr. Kalvarija, Kosturnica, igrališta, odmorišta i sl. Budući je Park Nehaj i arheološki zanimljiv lokalitet, provedena su  i arheološka istraživanja u sklopu njegovog uređenju a koja su također predstavljena na izložbi.

Izložbu je prisutnima predstavila autorica Blaženka Ljubović, dok je direktorica Razvojne agencije Senja gospođa Dorotea Prpić, (uz gradonačelnika gospodina Nekića zaslužna za provođenje Projekta), govorila o Projektu i njegovom značaju za Senj, naglašavajući kako je Projektom Senj dobio novi prepoznatljiv urbani i turistički sadržaj, kao i turistički valorizirano i vrijedno kulturno područje Parka koji okružuje tvrđavu Nehaj – spomenik kulture najviše kategorije, nakon čega je  otvorila izložbu.

Nakon predstavljena izložbe i razgledanja prisutni su pogledali i  kratak film o Parku Nehaj i njegovom uređenju kojeg je za ovu priliku priredio gospodin Csaba Pinter.

Na kraju je ravnateljica Muzeja zahvalila gospođi Dorotei Prpić, suradnicima i svima koji su došli i svojom nazočnošću uveličali kulturno događanje i s muzealcima podijelili radost obilježavanja Međunarodnog dana muzeja 2015. u senjskom muzeju.

Priredila:

B. Ljubović

 

 

Podijeli novost na društvenim mrežama!