O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

KUD „Lipa“ Sinac na proljetnim promenadama u Karlovcu

1/7
KUD „Lipa“ Sinac na proljetnim promenadama u Karlovcu
KUD „Lipa“ Sinac na proljetnim promenadama u KarlovcuKUD „Lipa“ Sinac na proljetnim promenadama u KarlovcuKUD „Lipa“ Sinac na proljetnim promenadama u KarlovcuKUD „Lipa“ Sinac na proljetnim promenadama u KarlovcuKUD „Lipa“ Sinac na proljetnim promenadama u KarlovcuKUD „Lipa“ Sinac na proljetnim promenadama u KarlovcuKUD „Lipa“ Sinac na proljetnim promenadama u Karlovcu
Objavljeno: 03-05-2015

KUD „Lipa“ Sinac zajedno sa Zavičajnim društvom „Sinac“ iz Zagreba predstavio je Liku i Gacku dolinu na kulturnim događanjima u gradskom perivoju u Karlovcu 26. travnja ove godine.

Proljetne promenade višegodišnji su projekt koji iz godine u godinu veže ista lokacija, ali novine u sadržaju. Čast otvoriti ovogodišnju Promenadu pripala je sudionicima projekta „Lipa si lipa“ i organizatoru Udruzi „Lipa“ iz Donjeg Pokupja.

Ideja o susretu glazbenih društava koja nose isto ime, ime Lipa, uspiješno je zaživjela. Kao spomen na događanje posađena je lipa u Crnom perivoju ili Ljubavnom perivoju kako ga naziva lokalno stanovništvo. Himnom cijelog događanja spontano je postala pjesma Ivana Bogdanića, Lipa stara, koja je već objavljena na ovom portalu jednom ranijom prilikom.

Sinac se predstavio zborskom pjesmom uz pratnju tambura te sa nekoliko kola. Vješto opjevanim stihovima o mjestu iz kojeg potječu, rijeci Gackoj i kamenu kršne Like publici su omogućili slikovitošću nošnje i glazbenim čarom skoknuti u naše krajeve prošlih i sadašnjih vremena.

Pozornica je bila smještena kraj još jedne karlovačke znamenitosti, spomenika žabe. Prisutnima se u ime domaćina obratio dogradonačelnik Grada Karlovca Dubravko Delić koji je i osobno čestito Sincu, iza odgledanog koncerta, na živopisnosti scenskog prikaza te nam otkrio da mu je baka rođena u Brinju.

Okupljene su pozdravili i načelnik općine Gornji Mihaljevec Goran Lovrec te u ime organizatora predsjednik „Lipe“ Donje Pokupje Nikola Kos. Obojica su govorili o važnosti pretakanja života u umjetnost i o umjetnosti življenja u današnjici koja je i užurbana i zanemaruje susret čovjeka s čovjekom. Ovo su prigode da se to promijeni.

Donosimo u cijelosti govor predsjednika Kosa pri sadnji lipe:
„Drvo je simbol života, lipa je staroslavensko drvo naših predaka čije korijene nosimo u sebi, a negdje duboko u mislima smo sretni što će ovo drvo rasti i ostati u budućnosti novim generacijama, nekima sjena,nekima lijep pogled i zelenilo a možda i neka nezaboravna ljubavna priča.
Mali ljudi čine velike stvari i sretan sam što smo mi dio ove priče.
Zasadimo drvo i neka miriše lipa godinama!“

Na kružoku koji je uslijedio iza koncerta predsjednici Društava Lipa osmislili se lokaciju i koncepciju za iduće ovakvo događanje koje bi uz izvorni folklor, klapsko pjevanje, čitanje poezije bilo nadopunjeno i opernim arijama te dramskim ulomcima zavičajnih pisaca.

Lijepo vrijeme dozvolilo je okoristiti se i vožnjom kočijom i na još jedan način doživjeti stari Grad Karlovac, njegove rijeke i parkove, njegove ljude i trgove, njegovo nebo i prijateljevanje.

 

KUD "Lipa" Sinac

Foto: Udruga Lipa Karlovac

Podijeli novost na društvenim mrežama!