O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Blagdan Cvjetnice u Senju

1/10
Blagdan Cvjetnice u Senju
Blagdan Cvjetnice u Senju Blagdan Cvjetnice u Senju Blagdan Cvjetnice u Senju Blagdan Cvjetnice u Senju Blagdan Cvjetnice u Senju Blagdan Cvjetnice u Senju Blagdan Cvjetnice u Senju Blagdan Cvjetnice u Senju Blagdan Cvjetnice u Senju Blagdan Cvjetnice u Senju
Objavljeno: 31-03-2015

Blagdan Cvjetnice uz blagoslov maslinovih grančica predvodio je tradicionalno Gospićko-senjski biskup mons. dr. Mile Bogović u Senju u senjskoj katedrali Uznesenja BDM uz koncelebraciju senjskog župnika dr. Richarda Pavlića. Svečanost je započela blagoslovom maslinovih grančica na temeljima franjevačke crkve sv. Franje u središtu grada nakon čega je održana procesija do katedrale. Pjevanje korizmenih napjeva predvodio je katedralni zbor sv. Cecilije predvođen Ivanom Prpićem, uz orguljsku pratnju Milana Dučića. Muku Gospodinovu ulogu evanđelista Luke pjevao je Ivan Prpić, a Isusovu ulogu je interpretirao župnik dr. Richard Pavlić a ostale uloge članovi zbora i solisti.

Biskup Bogović se u propovijedi istaknuo: „ Prisjetimo se evanđelja prve nedjelje: Napasnik navodi Isusa da se priključi na njegov sustav – da traži slavu u svijetu i od svijeta, da mu to bude način života. Današnja poruka pokazuje što zapravo znači slava ovoga svijeta. Od Hosana do propni ga! nije dalek put. Danas gledamo ljudsku proslavu Kristovu, da bi nakon malo vremena uslijedilo njegovo trpljenje i ljudsko ponižavanje. Tu se otkriva zluradost Napasnikova projekta. Penjati se na krilima samo svjetske slave, znači izlagati se propasti. Isus je nastavio svoj put i na koncu pokazao da je to put, istina i život. Ostati nakon onih hosana trijezan i priseban i ne uzvisiti se. Ostati nakon propni ga priseban posumnjati u vlastiti put. Značilo bi da se i on pomirio s onom logikom koju mu je Napasnik na početku javnog djelovanja predložio: Tražiti lagan i lagodan put i to da bude mjerilo i usmjerenje.
Žrtva, odricanje, podnošenje nepravdi i svakih nevolja, to znači rasti i biti jak, pobjeđivati.
Često se misli da za slavu nije potrebno trpljenje, odnosno da u trpljenju nema ništa slavnoga. Današnja nedjelja kao i cijeli Veliki tjedan nam zorno pokazuju kako je to međusobno povezano.

Na Veliki petak krećemo od Kristova trpljenja, da bi sve završilo u njegovoj proslavi u Bogu. Ono što nam ulijeva jezu, pred čime drhtimo, otvara nam priliku za veliki iskorak i veliku pobjedu. Isus je svjestan da se nalazi pred okrutnom smrti, a govori da je vrijeme proslave. Čas se čuje glas s neba da je na putu slave. Pred njim je veliki boj, ali zato može biti i velika pobjeda. David će pobijediti Golijata; u Davida je božanska klica, u Golijata snaga svijeta. Proći kroz gusti sloj mržnje koji se oko njega zgušnjava a i dalje sve moći ljubiti, primati udarce i moliti Oca da im ne uzme to u grijeh jer ne znaju što čine. Postigao je savršenstvo. To se može samo snagom božanske ljubavi koju ima kao osoba Presvetog Trojstva. Ljudska narav se tome opire i progovara kroz Isusove riječi: „Ako je moguće neka me mimoiđe ovaj kalež", ali ga prihvaća ako je to volja Očeva – spasenje ljudi.

Takvu bitku sa zlom u svijetu nije još nitko zametnuo, a još manje dobio. Nije bilo ni shvatljivo da je to pravi put prema životu. To je dokazano tek uskrsnućem. Biti spreman podnijeti patnju i sramotu čak i za neprijatelja. Koliko se tu snage traži, koliko je to veliko odricanje samoga sebe radi drugoga, koliko je to nesebično darivanje drugome?

Zvonko Ranogajec

Foto: Blaženka Ljubović

Podijeli novost na društvenim mrežama!