O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Dvije - konačno večeras

1/1
Dvije - konačno večeras
Dvije - konačno večeras
Objavljeno: 08-03-2015

OTOČAC – Došlo je i to vrijeme, večeras, u 19 sati, u Gackomu pučkom otvorenom učilištu, Amatersko kazalište Arupium, koje djeluju pri rečenom učilištu, premijerno će dati novu kazališnu predstavu. Dvaput odgođeno, ali uz Božju pomoć večeras će se predstava održati, pa tko živ, tko polumrtav, a tko mrtav. Večeras se na pozornici učilišta – gine.

O čemu se radi? Radi se o drami Dvije, suvremene hrvatske autorice Tene Štivičić, radi se o „kontroverznoj predstavi“, mnogi tako vele. Zašto kontroverznoj? Zato što se autorica na posve drukčiji način bavi temama moderne svakodnevice: međuljudskim odnosima, nemogućnošću komunikacije i emocionalnim previranjima: ljubavima, razočaranjima, „ostavio me“, „ostavila sam ga“, „gad jedan“, „svinja muška“, daleko bi nas to odvelo kad bi sve nabrojali, ne smije se, ta tko bi onda došao na predstavu.

Samo da se zna, rečeno je da predstava „nije primjerena djeci i maloljetnicima“, veli baba Franca da ona čula da će bit „ku•caranja i pi•karanja“, kako to ona u svomu jeziku kaže za neke od prostota koje uobičajeno koristimo u razgovornom jeziku u obilatima količinama, a kad se one izgovaraju na pozornici, onda se kao skandaliziramo. Lažni moral? Može biti. I da to nije sve, veli baba Franca da je ona načula da će biti i „skalavanja“, za one manje upućene u tajne njena idioma to znači da će biti – svlačenja na pozornici. A kako se radi o glumicama (i jednomu glumcu), muški dio publike mora doći na svoje, ta nije li danas Dan žena?  Očito stoga i ovo upozorenje da gledateljstvo ne bi moralo maloljetnoj dječici (koja su na internetu već ionako vidjela sve prostote ovoga svijeta) morali rukom zaklanjati oči, čepiti uši, ili, ne daj Bože, napuštati dvoranu prije kraja predstave.

Ovo sve propustiti večeras? Ma ni u ludilu. Nema izgovora tipa: zašto baš nedjeljom (i o tome je pisala Tena Štivičić – Nemreš pobjeć od nedjelje), sutra je radni dan, moramo se kupati, moramo se vitlati, moramo se depilirati, moramo se … pa do one klasične: kasno je.

I na kraju, što ne znači da je to najmanje važno, predstavu režira Snježane Orešković, iskusna lavica u hrvatskim relacijama kad je u pitanju amaterski scenski nastup, a dramu će izvesti: Draženka Bešenić, Elizabeta Božičević, Gordana Todorović-Sporiš i Mihael Ibrišimović.

I to sve za tričavih 20 kn. Pa doista izgovora nema, jer Nemreš pobjeć od nedjelje, ne?

M. Kranjčević

Podijeli novost na društvenim mrežama!