O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Reče njima fra Gotovac sve u bebu, pa makar ga moćnici protjerali

1/1
Reče njima fra Gotovac sve u bebu, pa makar ga moćnici protjerali
Reče njima fra Gotovac sve u bebu, pa makar ga moćnici protjerali
Objavljeno: 06-08-2023

KNIN - Fra Josip Gotovac je na kraju mise u crkvi Gospe velikog krsnog zavjeta u Kninu održao kratak pozdravni govor, u kojemu je, snažno podsjećajući na okolnosti, uzroke i vrijednosti Domovinskog rata, upozorio na dramatične podjele u hrvatskom društvu, s posebnim osvrtom na odnos prema braniteljima.

Republika Hrvatska, dakle, nije slijednica ni ustaškog nacizma ni partizanskog antifašizma. Država, Republika Hrvatska stvorena je u Domovinskome ratu. Vjerujem da je naša pobjeda izvojevana uz Božju pomoć, kao i zajedništvo našeg, kroz povijest napaćenog hrvatskog naroda. U isto vrijeme ponosa na slavnu pobjedu u Oluji, evo nije lijepo što se događa na proslavi današnjega dana, svake godine kako vidimo dolazi sve manje branitelja, sve manje posjetitelja. Mnogo je onih koji dođu, ali moraju ostati iza prepreke. Pa evo molim sve da prekinemo takvu praksu, jer upravo su nam u prvom redu branitelji omogućili da slavimo ovaj dan.

Naša domovina je vlasništvo cijelog našeg hrvatskog naroda. Imamo dakle svoju vlast, imamo svoju vojsku, svoju policiju, svoje institucije, mi smo jedan narod, jedno tijelo. Želio bih da proslava Oluje bude spontano svenarodno veselje bez ikakvih velikih ograda i podijeljenosti. I imamo pravo na to. Jer cijena kojom smo platili slobodu zaista je visoka. Petnaest tisuća poginulih i nestalih. To vam je trista autobusa punih ljudi. Od kojih je 402 djece. Osam autobusa djece je poginulo.

Mnogi su ranjeni, porušeni su nam domovi, uništena nam je ekonomija, i više od ovoga nabrojenog cijena je naše slobode. I upravo zbog visoke cijene slobode nemamo pravo biti nemarni, pa molim predstavnike u prvom redu vlasti, da u strateškim odlukama slušaju volju naroda, kroz institut i referenduma.

S ponosom ističem najzaslužnije za stvaranje samostalne Republike Hrvatske. Najprije zagovor Blažene djevice Marije, zatim mudro političko vodstvo na čelu s dr. Franjom Tuđmanom, dobrog kardinala blagopokojnoga Franju Kuharića, hrabrost hrvatskih branitelja i zajedništvo cijelog našeg naroda.

Svi smo bili ujedinjeni i, kako bismo rekli, vukli smo ista kola. I nije lijepo da se hrvatske branitelje spominje i stavlja u bilo kojem obliku u negativni kontekst. Hrvatski branitelji su časni ljudi, na koje je rat ostavio duboke ožiljke. Oni, kao i njihove obitelji, s tim ožiljcima i danas žive.

Dragi branitelji, evo ma što tko govorio, vaše zasluge za stvaranje Republike Hrvatske su u pravom smislu herojske.

Snaga zajedništva pokazala se i po završetku rata. Izgradili smo porušeno. Morali smo graditi i ono što su nam napadačka Jugoslavenska narodna armija i samozvani četnici porušili. Narod nikada neće zaboraviti cijenu koju je platio u Domovinskome ratu. U ratu, koji nam je nametnut, mi smo pobijedili. Ali nikoga ne mrzimo. Štoviše, mi molimo kršćanski za svoje neprijatelje. Ali, zbog visoke cijene slobode, imamo moralnu obvezu od napadača tražiti dva uvjeta: iskreno kajanje i nadoknadu svekolike štete.

Poštovani svi, obnovimo zajedništvo našega naroda, jer to je jedini put, to je jedina naša snaga, to je naša budućnost. Zaustavimo podjele! Neka nam dobrobit domovine i naroda bude na prvom mjestu. Odrecimo se osobnih, privatnih interesa. Ja sam osobno optimist i ne sumnjam u to da će doći vrijeme procvata naše drage domovine.

U ime samostana svetog Ante u Kninu i fratara koji u njemu djeluju, svima želim blagoslovljen današnji Dan pobjede, Dan domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Bog vas blagoslovio i živjeli!

Po okončanju pozdravne besjede fra Gotovca crkvom se polomio srčani i dugotrajni pljesak kakav se nije mogoa čuti nakon govora i govora u Kninu. Jamačno da je fra Gotovac pogodio u srž vjernoga naroda, branitelja, hrvatskog naroda, svih onih kojima je domovina na srcu.

M.K.

 

Podijeli novost na društvenim mrežama!
Novalja.coom