O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Sretan vam Očev dan!

1/1
Sretan vam Očev dan!
Sretan vam Očev dan!
Objavljeno: 19-03-2023

OTOČAC – Danas je u Hrvatskoj Očev dan (ili Dan očeva). Zašto je naglašeno da u Hrvatskoj? Zato što taj dan ne pada u isto vrijeme u različitim zemljama. U Hrvatskoj, Italiji, Belgiji, Portugalu, Španjolskoj i npr. Lihtenštajnu slavi se na Josipovu. U drugim zemljama u neke druge dane, npr. u Australiji prve nedjelje u rujnu, u Brazilu druge nedjelje u kolovozu, u Danskoj, Norveškoj i Finskoj druge nedjelje u studenom, u Njemačkoj četrdeset dana po Uskrsu, moglo bi se još kazati kada se i gdje slavi Očev dan.

A gdje je smišljen taj Očev dan ili Dan očeva? A gdje drugdje nego u Americi, tamo je smišljen i Dan žena i Majčin dan. Otac Sonorae Smart Dood iz Washingtona bio je ratni veteran, a odgojio je nju i njezinih petero braće nakon što im je majka umrla. Ideja za obilježavanje Dana očeva Smart Dood pala je na pamet kada je slušala propovijed za Majčin dan, koji je inače također bio religijski praznik, a kasnije je to postao i Očev dan.

Prvi Očev dan obilježen je 19. lipnja 1910. No postoji i teorija po kojoj je prvi Očev dan zapravo obilježen zapravo 1908. godine u SAD-u gdje je u rudarskoj katastrofi poginulo više od 300 (negdje vele da 250) očeva. Sve je vezano za nesreće, kao i Dan žena (poginulo 132 žene i djevojčice u požaru tvornice).

Najstariji zapis o proslavi Dana očeva potječe još iz vremena starog Babilona, prije više od 4.000 godina. Pronađena je pločica na kojoj je dječak Elmes napisao svome ocu čestitku u kojoj mu je poželio dobro zdravlje i dug život.

Uglavnom, bilo kako bilo, postoji Očev dan ili Dan očeva, kao što postoji i Majčin dan. A u Hrvatskoj je vezan za blagdan najpoznatijeg oca u povijesti.

M.K.

 

Podijeli novost na društvenim mrežama!
Novalja.coom