O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Pravoslavci u Hrvatskoj prvi put sami organiziraju proslavu Badnjaka

1/1
Pravoslavci u Hrvatskoj prvi put sami organiziraju proslavu Badnjaka
Pravoslavci u Hrvatskoj prvi put sami organiziraju proslavu Badnjaka
Objavljeno: 22-12-2022

OTOČAC – Ipak je to vijest, dosad se barem nije za nju čulo, hrvatski branitelj pravoslavne vjeroispovijesti, bivši zatočenik srpskih logora i poznati vukovarski humanitarac Predrag Mišić Peđa, ove je godine osnovao Udrugu Hrvatski pravoslavni centar (UHPC) koja je u rekordnom roku okupila brojne članove i organizira prsolavu pravoslavnog Badnjaka.

Miđić je jasno naglasio kako su dobrodošli pripadnici svih nacija i vjera, ne samo pravoslavni, ali uz promicanja vrijednosti Domovinskog rata i smatranje Hrvatske kao jedine, matične države. Zbog humanitarnog karaktera ove udruge, kao i želje da se napravi iskorak u kojem bi pravoslavci iz Hrvatske mimo SPC-a pronašli svoje “mjesto pod suncem”, najviše članova UHPCA-a čine pripadnici katoličke vjeroispovijesti.

Tako je Mišić organizirao proslavu pravoslavnog Badnjaka koja će se 6. siječnja 2023. godine održati na Kaptolu u zagrebačkoj kavani Lav. Do sada je to radila isključivo Srpska pravoslavna crkva, no hrvatski pravoslavci sada imaju alternativu. Jednako tako, alternativu imaju i političari kao i brojne osobe iz javnog, društvenog života koji su do sada ‘lomili česnicu’ isključivo u organizaciji i na poziv SPC-a. Mišić šalje pozivnice na adrese hrvatskog Predsjednika, premijera, ministara, brojnih javnih osoba i svih medija.

Ovim domjenkom pravoslavni građani imat će mogućnost izbora kojeg do sada nisu imali, smatra organizator proslave Badnjaka. Ova udruga, osim promicanja tradicionalnih i domoljubnih vrjednota, kao i onih proizašlih iz Domovinskog rata, ima snažan predznak humanitarne udruge koja je u svom kratkom postojanju pokazala iznimnu uspješnost u pomaganju potrebitim sugrađanima, ne gledajući pritom na vjersku, nacionalnu ili bilo kakvu drugu pripadnost.

M.K.

 

Podijeli novost na društvenim mrežama!
Novalja.coom