O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Proljetna sjednica Prezbiterskoga vijeća GSB

1/2
Proljetna sjednica Prezbiterskoga vijeća GSB
Proljetna sjednica Prezbiterskoga vijeća GSBProljetna sjednica Prezbiterskoga vijeća GSB
Objavljeno: 03-05-2022

GOSPIĆ - Redovita proljetna sjednica Prezbiterskoga vijeća Gospićko-senjske biskupije održana je 2. svibnja u biskupskom ordinarijatu.

Nakon molitve Trećega časa svećenike je pozdravio gospićko-senjski biskup Zdenko Križić. Svima je zaželio dobrodošlicu te je istaknuo glavne teme radnoga susreta.

Kancelar Mišel Grgurić pročitao je zapisnik s prošle sjednice Prezbiterskog vijeća, održane u rujnu 2021. godine. Potom je biskup Križić kratko izvijestio o stanju klera i svećeničkih kandidata u biskupiji. Osvrnuo se na aktualne građevinske radove na području Gospićko-senjske biskupije. U završnoj fazi uređenja su samostana klauzurnih sestara karmelićanki u Gospiću kao i budući Dom za umirovljene svećenike koji će omogućiti umirovljenim svećenicima da dostojanstveno provedu svoje dane mirovine. Također, biskup Križić istaknuo je važnost transparentnog vođenja financija kao i pojedine novosti kod vođenja prolaznih sredstava i financijskog sustava na razini Hrvatske biskupske konferencije.

Potom se biskup Križić osvrnuo na predstojeći Susret hrvatskih katoličkih obitelji u Ludbregu 21. i 22. svibnja kao i na Susret hrvatske katoličke mladeži koji će se održati u Bjelovaru 17. rujna 2022. U nastavku sjednice biskup Križić obavijestio je članove Prezbiterskog vijeća kako će se i ove godine komemoracija za žrtve Bleiburga održati u Svetištu hrvatskih mučenika na Udbini. Komemoracija će biti u subotu 14. svibnja a misu u 12.15 sati predvodit će đakovačko-osječki pomoćni biskup Ivan Ćurić.

Generalni vikar Marinko Miličević osvrnuo se na aktualnu pastoralnu godinu te istaknuo pojedine smjernice za rad u predstojećoj pastoralnoj godini. Potom je kancelar Mišel Grgurić predstavio novi pastoralni kalendar za pastoralnu godinu 2022./2023. Spomenuo je kako će se na razini biskupije u listopadu održati izbori novih članova Biskupijskog pastoralnog vijeća kojima je istekao dosadašnji mandat.

Uslijedili su prijedlozi za imenovanje novih povjerenika za rad u Pastoralu braka i obitelji, Pastoralu župnih-pastoralnih vijeća, Pastoralu ministranata i Pastoralu medija. Slijedila su zatim izvješća i planovi pojedini biskupijskih ureda. Rad Biskupijskog Caritasa predstavio je ravnatelj Luka Blažević, a rad Ekonomata biskupije i Biskupijske ustanove za uzdržavanje klera i drugih službenika ekonom i ravnatelj Nikola Turkalj.

U završnom dijelu sastanka biskup je sa svećenicima razgovarao o raznim aktivnostima i susretima koji su se održali ili će se održati prema planu Gospićko-senjske biskupije.

IKA

 

Podijeli novost na društvenim mrežama!