O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Još nekoliko dana do blagoslova Zavjetnog križa

1/1
Još nekoliko dana do blagoslova Zavjetnog križa
Još nekoliko dana do blagoslova Zavjetnog križa
Objavljeno: 24-10-2019

KOMPOLJE - Veliki bijeli "Zavjetni križ" – nedavno podignut u Kompolju, u nedjelju, 27. listopada u 15 uri bit će blagoslovljen. Podignut je na privatnom vlastništvu (parceli) obitelji Degoricija, koja je lokaciju za križ i okoliš darovala za njegovu izgradnju.

A križ je popriličan, najveći u Ličko-senjskoj županiji, ustremio se k nebu sa svojih 16 metara, a raširio „ruke“ od 8 metara.  Izliven je od bijeloga betona prema izvedbenom projektu stručne projektantske tvrtke, a gradnju je izvela otočka tvrtka "Givi d.o.o".

Križ se nalazi na niskomu betonskom postolju, a osim što je uočljiv iz svih smjerova s obližnjih prometnica, može mu se i prići laganom šetnjom pet do sedam minuta od obližnje crpke Adria OIL.

U podnožju Križa nalaze se ploče s natpisom koji objašnjava "značaj" toga zdanja – ploča s hrvatskim tekstom i uz nju ploča na engleskomu, njemačkomu i talijanskomu jeziku. Natpis na hrvatskom jeziku glasi:

 

"Navik on živi ki zgine pošteno!"

ZAVJETNI KRIŽ

 

U SPOMEN SVIM HRVATSKIM ŽRTVAMA

BOJIŠTA, STRATIŠTA I SUDIŠTA

OD STOLJEĆA SEDMOG

DO HAŠKOG TRIBUNALA

I NAŠIH DANA.

 

'Planetarna Hrvatska'

2019.

Dakle, značenje i poruka toga "zavjeta" jest da KRIŽ, kao znak naše pobjede i vjere, bude s glavnih prometnica svim prolaznicima (i strancima i domaćim ljudima) vidljiv podsjetnik na hrvatski identitet.

Istodobno, svrha je toga poduhvata na civiliziran način oduprijeti se teretu UN-tribunala, koji je Hrvatima kao narodu i pojedincima nametnut tijekom borbe za slobodu i stvaranja hrvatske države. Ujedno se tim križem želi zacijeliti i 'stigme' drugih nepravednih sudišta i montiranih procesa tijekom duge i teške prošlosti.

Također, taj Zavjetni križ, u aktualnim sadašnjim i budućim novim ugrozama kršćanskoga identiteta u Europi, može posvijestiti svijetu nekadašnju ulogu "antemurale christianitatis", a sve kršćanske narode podsjetiti na dramatičan poziv pape Sv. Ivana Pavla II (od 22.10.1978.): Europo i Hrvatska, "širom otvorite vrata Kristu!"

Ova memorija je nastala na zamisli međunarodne mreže Hrvata iz cijeloga svijeta pod nazivom Planetarna Hrvatska.

A.K./M.K.

Podijeli novost na društvenim mrežama!