O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Održana jesenska sjednica Prezbiterskog vijeća

1/1
Održana jesenska sjednica Prezbiterskog vijeća
Održana jesenska sjednica Prezbiterskog vijeća
Objavljeno: 25-09-2019

GOSPIĆ - U biskupskom ordinarijatu u Gospiću održana je 23. rujna redovita jesenska sjednica Prezbiterskoga vijeća pod predsjedanjem gospićko-senjskoga biskupa mons. Zdenka Križića. Nakon molitve Trećega časa biskup je pozdravio vijećnike, a posebno dvojicu novih članova koji su pridruženi Vijeću nakon personalnih promjena u kolovozu – Antu Luketića iz Ogulinskog dekanata, i Dina Rupčića iz Udbinskog dekanata.

Na početku radnoga dijela biskup Križić dao je pregled stanja u biskupiji, poglavito glede stanja klera i svećeničkih kandidata, istaknuvši događaj jednoga svećeničkog ređenja i ređenja trojice đakona uoči Došašća. Zatim je opisao u kojoj su fazi neki planirani građevinski poduhvati – izgradnja Svećeničkog doma i samostana sestara Karmelićanki u Gospiću te kapele u Srbu, kao i sanacija dijela Svetišta na Udbini. Potom je biskup posvijestio važnost rada s ministrantima te naglasio potrebu poticanja vjernika na čitanje katoličkog tiska, nakon čega je raspravljano o biskupijskom korizmenom hodočašću. Odlučeno je da se hodočasti u Senj 28. ožujka 2020. (uoči pete korizmene nedjelje), a prihvaćen je i biskupov prijedlog za hodočašće u Oštarije 2021., kada je 500. obljetnica rušenja tamošnje Gospine crkve.

Zatim je generalni vikar mons. Marinko Miličević najprije predstavio program hodočašća u Rim u veljači sljedeće godine u povodu dvadesete obljetnice osnutka Gospićko-senjske biskupije, a potom je dao pregled pastoralnog plana (kalendara) za novu godinu 2019./20., koja je proglašena Godinom mladih. Među važnijim događajima istaknuo je euharistijsko slavlje u Katedrali na Blagovijest, 25. ožujka 2020., koje će predvoditi kardinal Josip Bozanić i kojim će se na biskupijskoj razini obilježiti 20 godina uspostave Biskupije.

Slijedila su izvješća kancelara Grgurića i predstojnika Katehetskog ureda Nikole Turkalja o radu i planovima biskupijskih ureda kojima su na čelu. Zatim su dali izvješća i iznijele planove za iduću godinu voditelji pojedinih povjerenstava: Povjerenstvo za pastoral mladeži i za susrete pjevačkih zborova Josip Šimatović, za duhovna zvanja mons. Miličević, za ministrante Grgurić, za župna pastoralna vijeća i za obiteljski pastoral mons. Tomislav Šporčić, za Misije Pero Jurčević, te za pastoral Roma novi povjerenik Josip Tomljanović, a za medije (umjesto odsutnog mons. Mile Pecića) pregled događaja dao je Stanko Smiljanić.

U osvrtu na neke teme istaknuta je važnost animacije mladih za SHKM u svibnju 2020. u Zagrebu te potreba da se poboljša koordinacija biskupijskih medijskih djelatnika s medijskim kućama s kojima surađuju. Biskup je također naglasio važnost duhovnih vježbi za svećenike te predložio da voditelji svih Povjerenstava oforme malo suradničko tijelo, kako bi njihov rad bio što efikasniji te kako bi do proljetne sjednice Vijeća, radi lakšeg formiranja pastoralnoga kalendara, svi imali gotove planove i programe za pastoralnu godinu 2020./21.

 

A.Kaćunko

Podijeli novost na društvenim mrežama!