O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Kulturno umjetničko društvo „Lipa“ Sinac razdragalo Lipice pjesmama zavičaja

1/4
Kulturno umjetničko društvo „Lipa“ Sinac razdragalo Lipice pjesmama zavičaja
Kulturno umjetničko društvo „Lipa“ Sinac razdragalo Lipice pjesmama zavičajaKulturno umjetničko društvo „Lipa“ Sinac razdragalo Lipice pjesmama zavičajaKulturno umjetničko društvo „Lipa“ Sinac razdragalo Lipice pjesmama zavičajaKulturno umjetničko društvo „Lipa“ Sinac razdragalo Lipice pjesmama zavičaja
Objavljeno: 26-06-2019

LIPICE  - Jučer je svečanim misnim slavljem obilježen dan patrona župe Lipice u općini Brinje, svetog Ivana Krstitelja. Na poziv domaćina, a u suglasju sa tamošnjim župnikom vlč. Pejom Ivkićem, koji je župnikovao i u Sincu 19 godina, kulturno umjetničko društvo „Lipa“ Sinac rado se odazvalo ovom pozivu i kao pravi čuvari kulture i baštine Hrvata katolika ponajprije zapjevali su zajedno sa domaćim pukom na svetoj misi u 18,oo sati.

Prema kršćanskoj teologiji, misu, odnosno Euharistiju ustanovio je Isus Krist na Posljednjoj večeri. Na misi se kruh i vino pretvaraju u tijelo i krv Kristovu koji se daju za ljude, što simbolizira Kristovu žrtvu. Štoviše, prema teologiji to jest uprisutnjenje same žrtve. Misa je također i gozba na kojoj Božja djeca pristupaju istom stolu, jedu i piju. Ona je najsavršenija molitva. Upravo svoju propovijed vlč. Ivkić naslonio je na nedavnu svetkovinu Tijelova te progovorio o važnosti živih svjedoka vjere svih nas djece Božje gdje nam snažan uzor može biti upravo sveti Ivan Krstitelj.

Na kraju svete mise predani su darovi koje su u košaru prijateljstva pridonijeli Sinčerani svatko po svom srcu. Skromno ali srdačno jer red je u goste doći punog srca i punih ruku s mirom i radošću. Iste te emocije prenijele su se na pjesmu, ples i druženje pred crkvom iza svete mise te zajedničkim objedom svjetovne hrane.

Fra Jure Marčinković i sam sudionik ovog misnog slavlja rado se osvrnuo na vedrinu i mladost najmanjih „Rožica“ dječice koje su sada učenici, a kasnije učitelji kulture svog zavičaja. Svem navedenom nazočio je i načelnik općine Brinje Zlatko Fumić kojem je kao i drugim uzvanicima ovom prigodom društvo „Lipa“ darovalo svoj novi nosač zvuka „Stoljetne pisme sa Gacke iz Like“.

Pokrovitelji događanja bili su općina Brinje i TZ Brinje. Zdušno oko svjetovnog dijela proslave aktivirala se mlada udruga Lipice sretno naprijed, dragi prijatelji.

 

Jasna Ilić

Foto: Ivna Majstorović, Milan Nikšića i Lana Vendl

Podijeli novost na društvenim mrežama!