O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Eto, sada barem znamo tko je kriv

1/1
Eto, sada barem znamo tko je kriv
Eto, sada barem znamo tko je kriv
Objavljeno: 04-12-2018

“Srbija bi trebala postaviti zahtjev za naknadu štete svim srpskim žrtvama genocida, odnosno njihovim nasljednicima, kao i za oduzeta dobra, vjerske i druge objekte kulture od Drugog svjetskog rata do danas, kaže za današnju ‘Politiku’ Dušan Bratić, pravni savjetnik generala Ljubomira Bajića protiv kojeg se u Zagrebu vodi istraga zbog raketiranja Banskih dvora.

Bratić kaže da su u Sloveniji ubijena 44 pripadnika JNA, dok je 184 ranjeno, da je u Hrvatskoj izvršeno “na desetine najbrutalnijih zločina”, a u akciji “Oluja” protjerano više od 250.000 Srba.

“JNA je bila jedina legalna oružana sila”

“Namjerno se zaboravlja da je JNA bila jedina legalna oružana sila u suverenoj državi SFRJ, da su svi napadi na njene pripadnike i ustanove predstavljali terorističke akte i oružanu pobunu, tako da su Franjo Tuđman i objekti koje je on koristio, za JNA bili legitimni vojni cilj”, rekao je Bratić i dodao kako Povelja UN zabranjuje rat i primjenu oružane sile, osim u samoobrani:

“Sve istrage i suđenja protiv bivših pripadnika JNA nisu pravnički nego politički akti. I ne samo da su zamijenjene teze, nego su zamijenjene i uloge. Umjesto da se sudi onima koji su izveli terorističke akcije i secesiju, sudi se onima koji su branili državu, pa se čak traži i naknada štete.

Dušan Bratić je podnio srpskom tužiteljstvu za ratne zločine dvije krivične prijave s dokazima za raketiranje kolona civila u mjestu Svodna kod Dvora na Uni i na Petrovačkim cestama.

Slovenija i Hrvatska glavni krivci za rat?!

“Zločina je bilo na svim stranama, ali primarni i najteži od svih je zločin protiv mira koji su počinili secesionistička rukovodstva Slovenije i Hrvatske. Za taj zločin niko nije odgovarao. Zahtjev Hrvatske da joj Srbija preda dio naoružanja JNA zbog njezinog udjela u financiranju armije, paradoks je i drskost bez presedana. Oni se nisu razdružili putem koji je propisivao Ustav, suglasnošću svih republika, već protupravno. Jugoslavija je napadnuta i razbijena iznutra, izvođenjem oružane pobune i terorističkih akata protiv JNA i srpskog naroda”, kaže Bratić.

Podsjetimo, Tužiteljstvo za ratne zločine Republike Srbije je nakon istrage zaista i podiglo krivičnu prijavu protiv hrvatskih pilota zbog sumnje da su 8. kolovoza 1995. godine raketirali izbjegličku kolonu u mjestu Svodna kod Dvora na Uni.

Istraga protiv pilota

„Zbog sumnje da su izvršili ratni zločin protiv civilnog stanovništva, krivičnom prijavom su obuhvaćeni tadašnji zamjenik zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, zapovjednik eskadrile i pilot koji je izvršio neposredno vatreno djelovanje 7. kolovoza 1995. godine, kada je ubijeno četvero djece i šestoro odraslih. Dan poslije službene obustave borbenih djelovanja Hrvatske Vojske, odnosno okončanja „Oluje”, oko 17:50 sati, sa vojnog aerodroma „Pleso” kod Zagreba poletjela su dva aviona mig-21 i prodrla 15 kilometara u zračni prostor Bosne i Hercegovine i na pravcu puta Bosanski Novi – Prijedor, u mjestu Svodna, nadletjeli kolonu izbjeglica. U zaokretu poslije izviđanja, nakon što su se piloti uvjerili da je riječ o civilima, izvršili su vatreno djelovanje”, stoji u optužnici.

“MUP Republike Srpske je svojevremeno o ovom događaju podnio izveštaj Tužiteljstvu BiH i naveo izvršitelje, ali hrvatska strana negira izvršenje tog djela i odbija suradnju u istrazi. Međutim, mi smo pribavili nove dokaze od kojih, za sada, mogu navesti „Redovni izvještaj zapovjedništva Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane glavnom stožeru Hrvatske Vojske Kl. 813-07/95-01/04 od 17. kolovoza 1995. godine” i podatke o TV emisiji u Hrvatskoj u kojoj je jedan od pilota priznao da je sudjelovao u tom napadu, a koja je brzo uklonjena sa interneta. U tom borbenom izveštaju navodi se da je vatreno djelovanje izvršeno navodno po vojnim ciljevima u Bosanskom Novom i po koloni vojnih oklopnih vozila u mjestu Svodno, što demantiraju video-snimci nastali neposredno nakon djelovanja po civilima, kao i iskazi brojnih svjedoka i žrtava – kaže odvjetnik Dušan Bratić.

Dnevno.hr

Podijeli novost na društvenim mrežama!