O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Opet nagrada otočkim srednjoškolcima

1/4
Opet nagrada otočkim srednjoškolcima
Opet nagrada otočkim srednjoškolcimaOpet nagrada otočkim srednjoškolcimaOpet nagrada otočkim srednjoškolcimaOpet nagrada otočkim srednjoškolcima
Objavljeno: 01-10-2018

 „GaČAnska domaća ila“ naziv je nagrađenog projekta Srednje škole Otočac s kojim se uključila na ovogodišnji nacionalni natječaj „Turistička kultura“ za osnovne i srednje škole. Povjerenstvo sastavljeno od stručnjaka za obrazovanje, kulturu i turizam odabralo je najupečatljivije uratke (po 5 iz osnovnih i srednjih škola), a među njima je i projekt Srednje škole Otočac o gackoj čakavštini u nazivlju lokalne gastronomske ponude (koja je često i najvažnija sastavnica turističke ponude).

Nagrađeni su i projekti Škole za turizam Pula, Gimnazije Tituša Brezovačkog Zagreb, SŠ Vela Luka i Klasične gimnazije Pazin te osnovnih škola iz Ivanca, Visa, Legrada, Kaštel Novog i Marinaca.

Projekt „GaČAnska domaća ila“ ima 3 dijela: esej, prezentaciju i scensku igru „Ča ćemo vrć preda nji, samo ča nisu došli!“

Kako doznajemo od mentorice prof. Manje Kostelac-Gomerčić, ove su se godine otočki srednjoškolci prvi put uključili u natječaj „Turistička kultura“ čiji je opći cilj potaknuti učenike na osvješćivanje i učenje o ulozi baštine, kulturnih i prirodnih vrednota svoga zavičaja i domovine, prepoznavanje njihova razvojnoga potencijala, prije svega u vlastitom okruženju s naglaskom na važnosti turizma. Prijavili su se jer  je ovogodišnja tema natječaja posvećena narječjima hrvatskoga jezika „Ča, Kaj, Što…“.

- Namjera organizatora je osvijestiti i naglasiti važnost očuvanja materinskog jezika, svih narječja i dijalekata kojima je bogata hrvatska jezična baština i jezična povijest. Najveće blago nematerijalne kulturne baštine je upravo jezik, u njemu se očituju sve posebnosti, kultura i identitet, ali i skrivene ljepote određenog kraja i ljudi. Čuvajući svoje narječje i zavičajni govor, čuvamo običaj (baštinu) i identitet. Svima je poznato da hrvatski jezik ima 3 narječja, više dijalekata i brojne govore, ali je malo kome poznato da je područje Gacke i Otočca čakavski kraj. I da je odnedavno gacka čakavština upisana na listu zaštićene nematerijalne baštine RH. Sada ćemo glas o tome proširiti sve do Hvara!, ističe prof. Kostelac-Gomerčić.

Naime, nagrada za najbolje ocijenjene projekte je trodnevni boravak na Hvaru za projektne timove učenika i mentora. Autori će nagrađene projekte prezentirati u sklopu „XI. Smotre turističke kulture“ u Hvaru od 12. do 14. listopada 2018. Također će škola dobiti diplomu „Škola prijatelj baštine i turizma“.

Organizatori natječaja i Smotre turističke kulture su Ured državne uprave u Splitsko-dalmatinskoj županiji, udruga Prokultura Split i OŠ Hvar. Pokrovitelji su Agencija za odgoj i obrazovanje i Grad Hvar, a glavni partner je Hotelsko poduzeće “Sunčani Hvar”.

 

I.B.

Podijeli novost na društvenim mrežama!