O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Svečana proslava 150 godina otočkog vatrogastva

1/10
Svečana proslava 150 godina otočkog vatrogastva
Svečana proslava 150 godina otočkog vatrogastvaSvečana proslava 150 godina otočkog vatrogastvaSvečana proslava 150 godina otočkog vatrogastvaSvečana proslava 150 godina otočkog vatrogastvaSvečana proslava 150 godina otočkog vatrogastvaSvečana proslava 150 godina otočkog vatrogastvaSvečana proslava 150 godina otočkog vatrogastvaSvečana proslava 150 godina otočkog vatrogastvaSvečana proslava 150 godina otočkog vatrogastvaSvečana proslava 150 godina otočkog vatrogastva
Objavljeno: 26-05-2018

OTOČAC – Danas je veliki dan za otočko vatrogastvo, proslava je 150. godišnjice osnutka DVD-a Otočac, trećega u Hrvatskoj. Velika je to i značajna obljetnica, ozbiljan je to vremenski period kontinuirana rada ovog društva. Sama obljetnica je većeg značaja nego što to možda gačanska javnost doživljava. 1868. g. je bilo posve neko drugo vrijeme, druge okolnosti, druga tehnika, sve je bilo drugačije i imati razvijenu svijest o potrebi osnivanja vatrogasnog društva prije mnogo većih sredina je svakako bila ne samo hrabrost, već prava vizija.

Proslava je jutros počela mimohodom vatrogasnih postrojba ulicama grada. U njoj su, pored otočkih vatrogasaca, sudjelovali i svi dragi gosti iz drugih vatrogasnih društava iz zemlje i inozemstva. Jer ako itko gaji bratske (vatrogasne) odnose, to su vatrogasci. Nakon defilea ulicama grada, vatrogasne postrojbe su postrojene pred svečanom binom na kojoj su bili uzvanici iz vatrogasna svijeta i organizacija, ali i lokalne politike. Blagoslov vatrogascima dao je msgr. Tomislav Šporčić, otočki župnik. Program je vodio poznati hrvatski glumac Darko Janeš, čest gost na otočkima vatrogasnim događanjima.

Potom se poznati hrvatski fotograf Šime Strikoman, poznat po snimanju milenijskih fotografija, uzeo dirigentsku palicu i porazmjestio vatrogasce na platou ispred Gackoga pučkog otvorenog učilišta ne bi li snimio milenijsku fotografiju. Naravno da je prethodno pripremio osnove za snimanje, a vatrogasci su svojim tijelima trebali ispisati 150 g. DVD Otočac, ili tako nekako. U punoj rutini taj posao pripreme je kratko potrajao, onda se Šime vinuo „nebu pod oblake“ u vatrogasnoj košari na vatrogasnim ljestvama i snimio milenijsku fotografiju, četvrtu takvu snimljenu u Gackoj.

Nakon snimanja milenijske fotografije u velikoj dvorani Gackoga pučkog otvorenog učilišta se održava svečana skupština DVD-a Otočac, na kojoj će biti i podijeljene nagrade zaslužnima.

M. K.

Podijeli novost na društvenim mrežama!