O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Tko je sve reflektirao na ravnatelja Plitvičkih jezera?

1/1
Tko je sve reflektirao na ravnatelja Plitvičkih jezera?
Tko je sve reflektirao na ravnatelja Plitvičkih jezera?
Objavljeno: 10-01-2018

Od trinaest kandidata za ravnatelja NP-a Plitvička jezera u uži krug ušlo je njih osam. Tportal doznao je imena svih koji su se javili i s nekima od njih kontaktirao kako bi vidio kako je sve to izgledalo. Neki tvrde da nisu pozvani u uži krug iako su ispunjavali uvjete, drugi najavljuju žalbe, a treći pak kako je sve bilo unaprijed režirano. Od osam kandidata koji su ušli u uži krug četvero su članovi HDZ-a.

Je li ravnatelj Nacionalnog parka Plitvička jezera mogao postati netko tko nije član HDZ-a? Pitanje je to koje se nametnulo nakon prošlotjedne konferencije za medije Darka Milinovića (HDZ), ličko-senjskog župana, na kojoj je prozvao Tomislava Ćorića (HDZ), ministra zaštita okoliša i energetike, da je na ravnateljsku poziciju postavio čovjeka od 'povjerenja', a ne nekoga od njegovih 'pet kandidata'.

Na natječaj za ravnatelja pristiglo je trinaest prijava, od čega je ocijenjeno da njih osam zadovoljava sve uvjete, dok ih je pet odbačeno.

U javnosti je do sada bilo poznato da su se na natječaj javili HDZ-ovci Tomislav Kovačević, koji je izabran za ravnatelja, Antonija Dujmović, sadašnja v.d. ravnateljica koja je slovila kao Milinovićev kadar, i Maja Strilić, direktorica TZ-a Gospić. Ona u drugi krug nije ušla, kako je rekla, uz obrazloženje da nema pet godina iskustva u struci s visokoškolskom naobrazbom. Kako je natječaj propisivao 'najmanje pet godina radnog iskustva u struci', a nije spominjao visokoškolsku naobrazbu, Strilić je najavila žalbu.

Osim troje spomenutih, dokumentaciju su dostavili i Miro Barišić, koji je na Općem saboru HDZ-a u svibnju 2016. bio kandidat za člana Predsjedništva stranke i biolog Davorin Marković, bivši ravnatelj Državnog zavoda za zaštitu prirode i član HDZ-a od njegova osnutka. Markoviću ovo nije prvi put da se javio na natječaj za šefa Plitvica. Sudjelovao je, doznajemo, i u tri prije toga.

Uz njih, posao šefa najposjećenijeg parka u Hrvatskoj tražili su još HSS-ovka iz Gospića Ankica Brkljačić, HNS-ovka, diplomirana ekonomistica iz Novog Vinodolskog Snježana Klaić, Ismet Krupić, veterinar i inženjer građevinarstva s Cresa, te Lidija Hanell, bivša ravnateljica NP-a Plitvička jezera, koju je na poziciju postavio SDP, ali ju je i smijenio nedugo nakon imenovanja.

Svi oni ušli su u uži izbor dok u njega, uz spomenutu Strilić, nisu dospjeli Dubravko Bobić, geolog i dugogodišnji direktor u Ini, Julian Hiti, Grga Kostelac i Davor Orsag.

'To je bila šarada. Znalo se tko će dobiti posao i nije ga mogao dobiti nitko tko nije iz HDZ-a. Ja sam nestranački čovjek i bio sam se prijavio na četiri posljednja natječaja za ravnatelja Plitvica. Spremio sam program i mislio sam ga izložiti, ali umjesto predviđenih pola sata govorio sam desetak minuta. Imamo sam dojam da nikog ne zanima što imam reći', kazao je za tportal Krupić.

Bobić, geolog po struci, koji nije ušao u uži izbor, trideset godina proveo je u Ini na različitim pozicijama, uključujući one direktorske.

'Ispunjavao sam apsolutno sve uvjete da me se pozove na razgovor. Dostavio sam svu dokumentaciju i ništa nisam izostavio. Uopće mi nije jasno zašto nisam ušao u uži krug. Nikakvo obrazloženje nisam dobio. Možda ću se i žaliti', kazao je Bobić.

Na pitanje je li za posao trebalo imati stranačku iskaznicu HDZ-a, odgovorio je: 'Član sam HDZ-a, ali nisam aktivan. Zgadilo mi se sve to za vrijeme Ive Sanadera 2007. godine i odlučio sam da neću imati posla s politikom.'

U resornom ministarstvu pak navode da je Bobićeva prijava bila nepotpuna, ne precizirajući što joj je točno nedostajalo.

Za razliku od njih dvojice, Ankica Brkljačić smatra da su svi imali šanse.

'Nisam stekla dojam da je dogovoreno tko će dobiti posao. Mene je to zanimalo i javila sam se. Izložila sam ono što sam imala u desetak minuta', pojasnila je Brkljačić.

Klaić je pak dodala kako je razgovor pred komisijom, u njenom slučaju, bio korektan.

'Milslim da stranačka iskaznica ne bi trebala biti otegotna, ali ni olakotna okolnost', kazala je Klaić.

Odgovarajući na Milinovićeve optužbe, ministar Ćorić naveo je kako je stručno povjerenstvo odabralo najboljeg kandidata. U njemu je doznajemo sjedilo troje članova, a između ostalog kandidate su pitali kako gledaju na mogućnost da se hoteli na u sklopu NP-a privatiziraju.

Kovačević je, podsjetimo, ekonomist na doktorskom studiju, a tri godine radio je kao voditelj Lokalne akcijske grupe (LAG) Lika. Prije toga vodio je Agenciju za malo gospodarstvo u dva mandata. U svom prvom istupu nakon izbora naveo je da je član HDZ-a, ali da nije politički aktivan, već da pripada u obične i ponosne članove stranke koji nisu politički angažirani.

Milinović je zbog njegova izbora dao ostavku na dužnost predsjednika Županijske organizacije HDZ-a, a stranka je dan poslije raspustila Županijski odbor ličko-senjskog HDZ-a. 

 

Tportal

Podijeli novost na društvenim mrežama!