O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Što je brdsko-planinsko područje?

1/1
Što je brdsko-planinsko područje?
Što je brdsko-planinsko područje?
Objavljeno: 07-12-2017

OTOČAC - U ovom zasjedanju Sabor Republike Hrvatske trebao bi donijeti Zakon o brdsko-planinskom području, čija primjena se planira od 1. siječnja sljedeće godine. Vremena nema puno, a kako će taj zakon u konačnici izgledati tek treba vidjeti.

Smisao donošenja ovog zakona je smanjenje razlike između razvijenih dijelova Hrvatske i njenog ruralnog područja kojeg u sve većoj mjeri muči demografska problematika, nezaposlenost, prevelika životna dob i sve ostale tegobe.

A što se ima smatrati brdsko-planinskim područjem. To su područja od interesa i pod posebnom zaštitom RH radi poticanja demografske obnove, naseljavanja i stvaranja pretpostavki da se prirodni i ini gospodarski resursi što kvalitetnije koriste za gospodarski razvoj ovih područja i RH u cjelini, uz očuvanje biološke i krajobrazne raznolikosti te kvalitetnije i ravnomjernije rješavanje socijalnih prilika i gospodarskog rasta i razvoja svih područja RH, tako barem stoji u definiciji.

E sada, tko će se sve naći u toj kategoriji? Za sada, koliko se može doznati, to su sljedeći gradovi: Buzet, Čabar, Delnice, Imotski, Lepoglava, Ogulin, Orahovica, Senj, Sinj, Trilj, Vrbovsko i Vrgorac, odnosno općine Bistra, Budinšćina, Cerovlje, Čavle, Dicmo, Đurmanec, Fužine, Graćišće, Jelenje, Jesenje, Kalnik, Kaptol, Karlobag, Klana, Klis, Lobor, Lokve, Lovreć, Lupoglav, Ljubešćica, Matulji, Motovun, Mrkopalj, Muć, Novi Golubovec, Podbablje, Primorski Dolac, Radoboj, Ravna Gora, Skrad, Stubičke Toplice, Šestanovac i Vinodolska općina. To je 12 gradova i 33 općine. Iz Ličko-senjske županije u ovu kategoriju spada samo Grad Senj i Općina Karlobag. Ostale jedinice ne pripadaju brdsko-planinskim područjima. Zanimljivo.

M. K.

Podijeli novost na društvenim mrežama!