O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Book cafe - za još bolji Otočac

1/1
Book cafe - za još bolji Otočac
Book cafe - za još bolji Otočac
Objavljeno: 06-12-2017

Nešto sasvim drugačije.

Otvorenje Book cafea Paradiso u Otočcu u četvrtak u 18.30 sati.

Gošće koje će donijeti svježinu i prozračiti knjiške zakutke Gacke. Oplemeniti urbani štih otočke kulture.

I dok jedva čekamo sutra, pričamo vam priču kako je sve počelo.

U centru Otočca već godinama posluje kafić čiji su vlasnici, Tamara i Dario Jurković, odlučili obogatiti ponudu za goste – knjigama i kutkom za djecu s igračkama. Nametnulo se to samo po sebi - na putu osobnog razvoja i duhovnog rasta toliko je toga pročitano i te su knjige vlasnike trajno obogatile, promijenile i osvijestile. U jednom trenutku moralo se stečeno dragocjeno iskustvo podijeliti (s) drugima.

Ideja o book cafeu niknula je kada se kupovalo zanimljive naslove i slalo u inostranstvo prijateljici, koja je igrom slučaja odselila u daleku Canadu, ne bi li joj se olakšalo nostalgiju. Na to se nadovezalo razmišljanje kako bi te divne knjige, koje potiču maštu i donose nove svjetove, trebalo pročitati što više ljudi jer bi se zabavili, ugodno proveli vrijeme, opustili i odmorili, proširili osobne vidike i pobijedili demone. I, zar sve to ne bi najbolje išlo uz šalicu dobre kave ili čaja?

Tako je nastao mini-projekt book cafea. Nakon toga slijedilo je pomno i detaljno planiranje čije kockice upravo ovih dana savršeno prianjaju u zamišljeni mozaik.

Nabavljen je veliki broj knjiga koje će gostima book cafea biti na raspolaganju. Namijenjene su one svima: ponajprije djeci (dok odrasli guštaju uz kavu), dugogodišnjim gostima, posjetiteljima Gacke, ljudima dobre volje, onima željnih znanja i otkrivanja novih spoznaja, onima kojima je teško i traže utjehu u lijepoj pisanoj riječi, našim zemljacima raseljenim po svijetu kad posjete rodni kraj, putnicima namjernicima, slučajnim prolaznicima, turistima…

Tako piše na početnoj stranici Knjige dojmova koja će kolati i među gostima na otvorenju book cafea te biti i kasnije uvijek dostupna kako biste mogli upisati dojmove, komentare, kritike, preporuke knjiga. Book cafe će imati i kutak za razmjenu. Moći ćete donijeti knjigu koja vam je osobito draga pa želite da je i drugi pročitaju, a sa sobom ponijeti neku drugu koja vas zanima.

Već su obavljeni i razgovori s mnogim autorima u Hrvatskoj koji će rado svoje knjige promovirati u otočkom book cafeu. O tome više kad dođe vrijeme. Posebno je vjetar u leđa book cafeu u Otočcu bila i jest Alis Marić Pečarić i njena popularna stranica Čitaj knjigu. Kradljivac sreće i Lea Brezar 'probit će led', bit će to prvo književno predstavljanje u book cafeu.

Javljaju se mnogi donatori i šalju knjige. Tako će ponuda biti obogaćena i knjigama na engleskom, njemačkom, talijanskom itd. jeziku za turiste.

Još je tu pregršt drugih ideja i već dogovorenih mini-projekata koji će donijeti dodatnu toplinu, živost i promjenu u Otočac. Nismo bez razloga već jednom prilikom ranije rekli da je Otočac – knjigolik grad. A knjigolik znači i – čovjekolik, grad koji cijeni knjigu, grad je po mjeri čovjeka. U tome će značajnu ulogu imati i book cafe.

Vidimo se sutra u 18. 30 na druženju s Leom Brezar i Alis Marić (a onda i idućih dana na kavi i listanju stranica…). Let the games begin!

 

M.K.G.

Podijeli novost na društvenim mrežama!