O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Otočac je bio kovačnica kirurgije

1/1
Otočac je bio kovačnica kirurgije
Otočac je bio kovačnica kirurgije
Objavljeno: 03-12-2017

U današnjoj Slobodnoj Dalmaciji objavljen je zanimljiv članak, posebno stoga što spominje Otočac u zanimljivom kontekstu. 

Ako niste  znali, Otočac je bio „kovačnica kirurgije“!

Riječ je o intervjuu s najstarijim hrvatskim kirurgom prof. dr. sc. Jurom Slapničarom pod naslovom „Današnji liječnici ne žele se puno truditi. Pacijentu treba uputiti lijepu riječ, dati mu nadu, to može značiti više od samog lijeka…“ U razgovoru dr. Slapničar, između ostalog, otkriva kako je u Otočcu „pekao zanat“ od 1958. do 1964. godine.

Sada 94-godišnji dr. Slapničar pripovijeda kako se zaljubio u kirurgiju kada je kao član Saniteta u NOB-u pomagao ranjenicima. Kad je rat završio, upisao je Medicinski fakultet u Zagrebu. Nakon liječničkog staža potražio je specijalizaciju i kao pomoćnik na kirurgiji u Šibeniku dobro izučio posao te specijalizirao na Rebru 1957. Nakon specijalizacije otišao je raditi u Opću bolnicu Otočac gdje usavršava posao.

- Otočac je bio kovačnica kirurgije. Od 1958. do 1964. radio sam Opću kirurgiju i patologiju trudnoće i nakon toga sam se javio na natječaj za kirurga u Splitu 1964., kaže za Slobodnu Dalmaciju.

Dalje u razgovoru otkriva kako je bilo raditi u kirurgiji nekada i sada, a više pročitajte na  http://www.slobodnadalmacija.hr/

Eto, puno puta smo čuli od naših starijih sugrađana kako je Otočac imao dobru bolnicu, najbolje kirurge, odlično rodilište, a s obzirom da danas više toga nema i odavna se ne rađaju Otočani (već Riječani, Gospićani, Karlovčani, Zagrepčani…), ponekad se te priče čine poput lokal-patriotskih „lovačkih“ priča. Kirurg Slapničar autentično potvrđuje da je to doista bilo tako.

A zašto više nije tako? Eeee……

 

M.K.G.

Podijeli novost na društvenim mrežama!