O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Senjski gradonačelnik upriličio prijam za prof. Krešimira Stanišića

1/2
Senjski gradonačelnik upriličio prijam za prof. Krešimira Stanišića
Senjski gradonačelnik upriličio prijam za prof. Krešimira Stanišića Senjski gradonačelnik upriličio prijam za prof. Krešimira Stanišića
Objavljeno: 28-11-2017

SENJ - Senjski gradonačelnik Sanjin Rukavina primio je u utorak 28.studenog  prof. Krešimira Stanišića, senjskog pjesnika  kojem je nedavno uručena književna nagrada Drago Gervais.

Ova vrijedna nagrada, kao najviše književno priznanje našeg kraja a koju je 1961.ustanovila bivša Općina Rijeka, redovito se dodjeljuje  u  dvije kategorije i to: najbolje neobjavljeno  književno djelo (roman, zbirka poezije, zbirka novela, drama i drugo) i najbolje objavljeno književno djelo na nekom od idioma čakavskog narječja hrvatskog jezika u protekle dvije godine.

Prosudbeno povjerenstvo nagrade Drago Gervais u sastavu: Aleksandar Mijatović, Vlado Simcich, Ivica Prtenjača, Milorad Stojević i Darija Žilić u konkurenciji sedamdeset i pet zaprimljenih rukopisa  i šest prijedloga tiskanih knjiga, odlučilo je laureatima proglasiti Darka Šeparovića za najbolje neobjavljeno književno djelo za roman „Krvotok“  a Krešimira Stanišića za najbolje objavljeno književno djelo  u protekle dvije godine – zbirka pjesama „Porat uspomenov“.

Krešimir Stanišić je rođen 15.svibnja 1938. u Senju gdje je pohađao osnovnu školu i gimnaziju, nakon čega je studirao u Zagrebu  na Višoj školi za zdravstvene tehničare.  Završivši studij službovao je u Domu narodnog zdravlja u Senju a zatim je u Rijeci bio nastavnik i direktor Škole za zdravstvene tehničare. Diplomirao je na Pedagoškom fakultetu u Rijeci te je svoj radni vijek, obnašajući brojne odgovorne zadaće, zaključio u INI.

Pišući o Stanišiću ugledna prof. Zlata Derossi kaže:“ Poput drugih pjesnika koji su rođeni i odrasli  u Senju, i Stanišić gaji prema Senju osjećaj čvrste povezanosti s njegovim miljeom: prirodom, ljudima, načinom života, atmosferom. „ Svagdi je bolje, al nigdi  lipše ni“ – kaže Krešo, koji živi za Senj i piše za Senj i za sve one koji Senj vole zbog njegove tradicije, zbog njegova Nehaja, zbog njegovog karakterističnog ugođaja.“ 

Od svoje prve zbirke pjesama „Moja Mirina“, kao brojnih drugih  pjesama objavljenih u raznim književnim časopisima pa do posljednje zbirke „ Porat uspomenov“  Stanišić piše iznimno toplo, ljubeći senjsku čakavštinu, opisujući razne prigode i jednostavne neposredne  ljude, te se u isto vrijeme smije i plače, ali unatoč raznolikosti emocija, on je u prvom redu optimist.

Krešimir Stanišić je član nekoliko književnih udruženja te je  dobitnik brojnih priznanja i nagrada a između ostalih i Javnog priznanja Grada Senja za svekoliki doprinos očuvanju i afirmaciji prepoznatljive senjske čakavštine.

U svojoj čestitki gradonačelnik Rukavina je prigodnim poklonom zahvalio Krešimiru Stanišiću  na svekolikom književnom stvaralaštvu kao i na velikom doprinosu,  očuvanju i baštinjenju senjske čakavštine s željom da mu dani  umirovljenja koje provodi u Senju budu ispunjeni novim poetskim nadahnućima.

Grad Senj / I.B.

Podijeli novost na društvenim mrežama!