O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Kad popovi počnu preliti - novi oblici evangeliziranja

1/4
Kad popovi počnu preliti - novi oblici evangeliziranja
Kad popovi počnu preliti - novi oblici evangeliziranjaKad popovi počnu preliti - novi oblici evangeliziranjaKad popovi počnu preliti - novi oblici evangeliziranjaKad popovi počnu preliti - novi oblici evangeliziranja
Objavljeno: 30-10-2017

VRATNIK - U novim odnosno promijenjenim društvenim okolnostima u Crkvi su se tijekom povijesti uvijek iznova rađali pokušaji kako "stari" sadržaj Radostne vijesti širiti na nov način. Tako je u 20. stoljeću, zaslugom Sv. Ivana Pavla Velikog, nastao izraz "nova evangelizacija", što je oblik navještaja Evanđelja u današnjim novim, kršćanstvu u javnosti nesklonim vrjemenima. Većina tih pokušaja odnosi se na evangelizaciju u gradovima, dok je naše SELO ostalo zaboravljeno. Da ipak nije pokazuje primjer prvoga "crkvenog prela", koje se dogodilo na Vratniku u petak 27. listopada, na inicijativu mons. Milana Šimunovića, koji je cijeli svoj život posvetio upravo novim oblicima katehiziranja i evangelizacije u novim okolnostima.

Premda se može činiti da su evangelizacija i prelo nespojivi, to je samo privid, jer je riječ o uspješnom spoju staroga i novoga. Dakle, u novouređenoj dvorani u vratničkom 'kvartiru' okupilo se desetak župljana na tome prvom, kako župnik don Anđelko voli reći - 'povijestnom' "crkvenom prelu". Predvoditelj susreta mons. Milan Šimunović - iz Kompolja (u mirovini), koji češće dolazi na Vratnik predvoditi misu pomažući župniku don Anđelku - zamislio je da to bude druženje uz razgovor o biblijskim tekstovima 30. nedjelje "kroz godinu" (A) i o svetkovini Svih Svetih te Dušnoga dana, kao i počašćenje 'uz police' i dr. Cilj "prela" bio je pospješivanje i jačanje župnoga bratsko-sestrinskoga zajedništva - rastom u vjeri.

A.K./M.K.

Podijeli novost na društvenim mrežama!