O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Blagdan Uzvišenja sv. Križa u Prozoru

1/1
Blagdan Uzvišenja sv. Križa u Prozoru
Blagdan Uzvišenja sv. Križa u Prozoru
Objavljeno: 13-09-2017

Župa Uzvišenja svetog Križa u Prozoru slavi Križevu, blagdan svoga nebeskog zaštitnika 14. rujna 2017., a svete mise u crkvi Uzvišenja svetog Križa su u 11 i u 17 sati.  

U crkvi se inače čuva relikvija komadića drveta s Isusova križa. Nabavljena je za prozorsku crkvu sredinom 19. stoljeća zahvaljujući krčkom biskupu Ivanu Viteziću.

Evo što o povijesnoj pozadini blagdana Uzvišenja sv. Križa isprepletenoj s predajama donosi portal bitno.net:

„Povijesna je pozadina toga blagdana osvajanje relikvije Svetoga Križa iz ruku nevjernika caru Herakliju. Prema jednoj predaji, Sveti je Križ pronašla na Kalvariji carica Jelena. Ta za kršćane najsvetija relikvija u jednom je ratu istočnorimskoga cara s Perzijancima pala u njihove ruke.

Car Heraklije (610-641) na čudesan je način pobijedio perzijskoga kralja, a kao prvu pogodbu za mir postavio zahtjev da kršćanima bude vraćen sveti Isusov križ. Uvjet je bio ispunjen i sam je car na svojim ramenima prenio dragocjenu relikviju u Jeruzalem. Pri tom se zbilo čudo. Car je na putu prema Kalvariji bio zaustavljen od jedne više sile. Nije nikako mogao proći kroz vrata što su vodila na Golgotu. Na savjet jeruzalemskoga biskupa Zaharije odložio je sjajno carsko odijelo i onda ponizno u pokorničkoj odjeći prenio sveto breme na mjesto gdje je ono poslužilo kao sredstvo našega spasenja, kao oltar na kojem je bila prinesena Spasiteljeva krvna žrtva.

Konstantin Porfirogenet u 32. poglavlju svoga djela De administrando imperio govori da je car Heraklije pozvao Hrvate iz Velike ili Bijele Hrvatske, sa središtem oko Krakova, u ove naše današnje krajeve, da mu zaštite zapadne granice protiv Avara. Bilo je to upravo u vrijeme kad je on na Istoku vodio rat za oslobođenje Svetoga Križa. Hrvati su tada bili još pogani, ali su se već kao takvi neizravno borili “za krst časni”, osiguravajući caru, borcu za Križ, zapadne granice njegova carstva. Našem je narodu dao zadatak da se bori “za krst časni”, za križ kao simbol našega spasenja i kršćanstva uopće. I zato naša narodna povijest već od svojih početaka stoji u znaku svetoga Križa.“

 

J.B./M.K.G.

Foto: J. Benčić

Podijeli novost na društvenim mrežama!