O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Konferencija o strukovnomu obrazovanju

1/1
Konferencija o strukovnomu obrazovanju
Konferencija o strukovnomu obrazovanju
Objavljeno: 31-08-2017

ZAGREB - Zaklada hrvatskog državnog zavjeta, Zaklada Konrad Adenauer i Hrvatska gospodarska komora nastavljaju poticati javni dijalog o strukovnom obrazovanju. 5. rujna (utorak) bit će u vijećnici Hrvatske gospodarske komore u Zagrebu održana konferencija pod nazivom  „Strukovno obrazovanje u cjelovitoj kurikularnoj reformi“.

Hrvatska gospodarska komora kontinuirano upozorava na činjenicu nedostatka stručne radne snage, posebice u djelatnosti graditeljstva, turizma, metalske industrije i predlaže sustavna poboljšanja, a ovo događanje je prilika da se još jednom kroz dijalog s nositeljima politika stavi naglasak na problematiku strukovnog obrazovanja.

Na konferenciji će biti riječi o cjelovitoj kurikularnoj reformi s posebnim pogledom na srednje strukovno obrazovanje. U uvodnom izlaganju i pozdravnoj besjedi govorit će Srećko Prusina - ravnatelj Zakladne uprave Zaklade hrvatskog državnog zavjeta, dr. Michael Lange - voditelj Ureda Zaklade Konrad Adenauer u Hrvatskoj i Luka Burilović – predsjednik Hrvatske gospodarske komore.

Sjednicu će otvoriti Andrej Plenković – predsjednik Vlade.

O ciljevima kurikularne reforme, posljedicama na obrazovni sustav, tržište rada i gospodarstvo izlaganja će imati prof. dr. sc. Blaženka Divjak - ministrica znanosti, Marko Pavić i dr. sc. Martina Dalić - potpredsjednica Vlade i ministrica poduzetništva i obrta.

O kurikularnoj reformi i pogledu na srednje strukovno obrazovanje izlaganje će imati prof. dr. sc. Dijana Vican - predsjednica Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije znanosti, obrazovanja i tehnologije i rektorica Sveučilišta u Zadru.

Na ovoj konferenciji moći će se čuti i njemačka iskustva. O dualnom modelu srednjeg obrazovanja njemačka iskustva će  iznijeti prof. dr. sc. Wolfang Schuster - predsjednik Europske zaklade za obrazovanje i predsjednik Zaklade Deutsche Telekoma.

Nakon izlaganja uslijedit će panel diskusija pod nazivom „Kakvo strukovno obrazovanje želimo u Hrvatskoj?“. Čemu se teži u hrvatskomu strukovnom obrazovanju? Koji su modeli povezivanja strukovnog obrazovanja s gospodarstvom? Što nam je donijela i donosi EU? Kakva je uloga centara kompetencija? Kakva je uloga lokalne samouprave? Kakve posljedice očekujemo na demografiju? Kakve su posljedice na nacionalno gospodarstvo? Sve su to pitanja o kojima će raspravljati Jan Ebben - voditelj projekta dualnog strukovnog obrazovanja, Njemačko –hrvatska industrijska i trgovinska komora,  Jasminka Buljan Culej - voditeljica ekspertne radne skupine za provedbu cjelovite kurikularne reforme, Mirela Lekić - šef Odjela za obrazovanje Hrvatske obrtničke komore, Božo Pavičin -  savjetnik u Uredu predsjednika Hrvatske gospodarske komore i Tina Turk Lupieri - direktorica ljudskih potencijala, Maistra.

Po završetku panel diskusije zaključke će iznijeti Sanja Putica – zastupnica u Hrvatskom saboru.

M. Kranjčević

Podijeli novost na društvenim mrežama!