O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Tko tu koga gradi ludim?

1/1
Tko tu koga gradi ludim?
Tko tu koga gradi ludim?
Objavljeno: 30-08-2017

OTOČAC – Hranite se ovako, hranite se onako, izbacite iz obroka ovo, unesite ono, ovo je zdravije, ono je nezdravo – čovjek koji sluša, čita ili gleda sve te savjete, a svi su poduprijeti „znanstvenim“ dokazima, dođe da se smakne. Došlo je do toga da su proglasili da je mlijeko opasno po život. Tko tu koga gradi ludim? Je li čovjek sisavac? Jest. Koji je prvi obrok tek rođene bebe? A mlijeko. I kako to može biti opasno? Da je opasno, ne bi to priroda tako uredila. A da ne pričamo o zelenjavi, pa o mesu, masnoćama, soji, avokadu, kavi, čaju i svima tim drugim namirnicama.

Evo najnovije znanstvene ili „znanstvene“ vijesti. Vele tako da su u potpunoj suprotnosti s dosadašnjim savjetima liječnika i znanstvenika, po kojima se preporučuje smanjen unos masnoća u organizam, rezultati velikog istraživanja kanadskih znanstvenika koji upućuju na to da prehrana s malim udjelom masnoća povećava rizik od preuranjene smrti za četvrtinu. To nije malo, četvrtina!

Studija je navodno provedena na 135.000 odraslih osoba iz raznih dijelova svijeta i ustanovljeno je ustanovljeno da su oni koji su izbjegavali masnoće iz prehrane živjeli kraće od onih koji su konzumirali maslac, sireve i meso. A još uvijek je nekakva prehrambena „moda“ u razvijenu svijetu da se treba kloniti masnoća zbog kolesterola i drugih tvari jer one opasno utječu na neke bolesti i dužinu života. I sad odjednom ovakva studija? Tko tu laže, a tko govori istinu?

Rezultati istraživanja kanadskih znanstvenika predstavljeni su na kongresu Europske udruge kardiologa održanom u Barceloni, a to navodno jamči ozbiljnost. Vele tako kanadski kardiolozi da se smanjenjem unosa masnoća organizam lišava svih važnih minerala, odnosno da nizak unos zasićenih masnih kiselina povećava izglede za preuranjenu smrt za 13 posto, dok konzumiranje veće količine svih vrsta masnoća smanjuje taj rizik za čak 23 posto. Tvrde oni da su svi koji dnevno u organizam unesu više od 60 posto kalorija iz ugljikohidrata "kandidati" za preuranjenu smrt.

I kako sada? Možda je na tragu zdravorazumskog rješenja mišljenje dr. Andrewa Mente sa Sveučilišta McMaster da je unos 35 posto kalorija iz masnoća smjernica prema dobrome zdravlju. Stvar je u izbalansiranosti, bit će da je tako.  

Odnosno, za prosječna čovjeka je najbolje ne pratiti i ne nasjedati svima tima uputama o „zdravom hranjenju“. Recept je očito u umjerenosti korištenja bilo koje namirnice.

M. K.

Podijeli novost na društvenim mrežama!