O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Novčić iz Kartage

1/4
Novčić iz Kartage
Novčić iz KartageNovčić iz KartageNovčić iz KartageNovčić iz Kartage
Objavljeno: 24-08-2017

Jedan naš čitatelj, koji je želio ostati anoniman, poslao nam je fotografiju staroga novčića, nađenoga na brdu Vital u Prozoru.

Čitatelj nam piše kako je novčić našao slučajno davnih studentskih dana. Doveo je bio u Otočac jednog studentskog kolegu pa ga je vodio na Vital. Na jednom krtičnjaku opazio je zanimljiv plosnati kamenčić, zgodan za bacanje. Sagnuo se i pokupio ga, a kad ga je protrljao u ruci, oho, pa to nije bio običan kamenčić!

Micanjem sloja zemlje, kamenčić je postao – novčić!

Ponio ga je kući kao uspomenu i čuva ga dandanas kao dragocjeni privatni predmet. Svojevremeno je upitao i stručnjake o kakvom se novčiću radi - jer je na aversu (glava novčića) ljudska glava nekoga cara ili vojskovođe, a na reversu (pismo novčića) konj u trku – a odgovor je glasio da je to novac iz Kartage iz vremena od oko 150 godina prije Krista.

Taj novčić na Vitlu, na kojem je bila centralna gradina Japoda u to vrijeme u najvećemu prosperitetu, upravo to i potvrđuje – da su Japodi imali žive trgovačke veze, da udaljenosti nisu bile prepreka i da se zbog toga sigurno živjelo po tadašnjim svjetskim standardima.

Potražili smo na internetu fotografije ovog novčića i pronašli smo vrlo slične verzije.

Naš čitatelj novčić, dakako, ne želi prodati, ali ni predati muzeju jer mu je novčić važna uspomena.

Iskoristimo ovdje priliku i dodajmo da je naš Muzej Gacke pri Gackom pučkom učilištu upravo započeo korake osnivanja gacke numizmatičke zbirke. U svome fundusu Muzej Gacke već ima nešto različitih starih novčića, koje su poklanjali građani ili su nađeni tijekom novijih arheoloških istraživanja, a vjerojatno će posjednici malih kućnih numizmatičkih zbirki rado ponešto prepustiti Muzeju.

U svakom slučaju, numizmatička će zbirka biti obogaćenje postojećih muzejskih zbirki GPOU i svakako zanimljiva i značajna nadopuna čuvane materijalne kulturne baštine…

 

Manja Kostelac-Gomerčić

Podijeli novost na društvenim mrežama!