O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Svetkovina Uzašašća i dan Biskupije u Gospiću

1/3
Svetkovina Uzašašća i dan Biskupije u Gospiću
Svetkovina Uzašašća i dan Biskupije u GospićuSvetkovina Uzašašća i dan Biskupije u GospićuSvetkovina Uzašašća i dan Biskupije u Gospiću
Objavljeno: 26-05-2017

Na svetkovinu Uzašašća Gospodnjega svečanu svetu misu u gospićkoj prvostolnici, u koncelebraciji župnika i dekana gospićkog mons. Mile Čančara, biskupovog tajnika i župnog vikara vlč. Mišela Grgurića, predvodio je gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić. Svetu misu pjevanjem uzveličao je katedralni zbor pod vodstvom g. Franje Puškarića.

U svojoj propovijedi otac biskup istaknuo je kako se je Isus 40 dana nakon uskrsnuća ukazivao i družio s učenicima te ih spremao za jedan oblik rastanka. Prije nego je uzišao zajamčio im je da će ostati s njima sve do svršetka svijeta. "Prije samog uzašašća Isus se ukazuje učenicima, s njima razgovara, daje posljednje upute, ali i pored toga, kaže Evanđelista, da dok se neki učenici Isusu klanjaju "neki su posumnjali". To je zapravo navještaj stvarnosti Isusove Crkve u budućnosti: uvijek će biti onih koji će mu se klanjati i onih koji će sumnjati, koji će zdvajati ili imati hladan odnos prema Bogu u koga kažu da vjeruju. Istina, vjera nije laka stvarnost. Nije lako vjerovati Bogu dok se čini da stvari idu posve naopako. Nije lako vjerovati i imati pouzdanje u Boga u patnjama i kušnjama života, dok se čini kako Bog, citirajući Mojsija "ništa ne poduzima da izbavi svoj narod". U našoj vjeri je uvijek problem u toj povezanosti Boga i naših očekivanja. Vjerujemo Bogu dok on ispunja naše želje, a kada stvari krenu drugačije, vjeru potapaju sumnje i hladnoća". Nadalje je biskup u propovijedi istaknuo kako đavao dobro znade koliko je čovjek slab na zemaljska dobra, i s tim dobrima je želio zavesti i samoga Isusa. Koliko je vjernika pristalo na te ponude sotone. Koliki su zbog vlasti i bogatstva dali sve, i pravednost, iskrenost, poštenje i sve druge vrijednosti. Koliki su prodali svoju dušu za moć i bogatstvo, zapitao se biskup Križić. "Sveti pisac je htio istaknuti baš to: ove napasti neće nikada prestati udarati i zavoditi Isusove vjernike. I Isus je to itekako dobro znao. Reći će svojim učenicima da ne mogu služiti i Bogu i bogatstvu. Nije Isus htio reći da je bogatstvo zlo u sebi, nego je zlo ako mu se služi, jer osoba tada postaje sluga, rob i gubi slobodu. Bogatstvo tada postaje idol, božanstvo, kome se osoba klanja jer tome sve podređuje.

Isus šalje svoje učenike po svem svijetu i traži od njih da mu budu svjedoci gdje god se nalazili. traži od njih da žive kao što je on živio, da ljube kao što je on ljubio, da budu spremni iz ljubavi dati život za druge. To znači svjedočiti za Isusa. To nije samo govoriti o Isusu, nego životom pokazati kakav je on". Učenici su ostali skamenjeni dok su pratili Isusov uzlazak na nebo. Dok su nepomično gledali kamo Isus uzlazi, dva anđela ih prekoravaju govoreći: "Ljudi što stojite i gledate u nebo!?" Ukor nije zato što gledaju u nebo, nego zato što stoje i ništa ne rade, a Isus ih je poslao naviještati Evanđelje, istaknuo je nadalje biskup Križić. "Učenici se trebaju molitvom pripremiti za poslanje koje moraju obaviti. Oni trebaju ostati i primiti dar Duha Svetoga, pa tek onda krenuti u apostolsko djelovanje. Tako je i Isus činio. To je put za sve nas vjernike: molitvom pripremati naše djelovanje. Mi trebamo imati stalno uprte oči prema nebu, ali jednako tako i prema zemlji. I zemlja je postala mjestom Božjeg boravka. Ako Isusa ne otkrijemo ovdje na zemlji, sumnjam da ćemo ga susresti i na nebesima. Isus jamči uzašašće samo onima koji se s njime druže na zemlji. Obećao je svima: "Idem pripraviti vam mjesto. Kada odem te vam pripravim mjesto, vratit ću se da vas uzmem k sebi da i vi budete gdje sam ja" Iv 14, 2-3. Molimo Isusa da nam pomogne da živimo tako da on i nama može ispuniti ovo svoje obećanje" zaključio je svoju propovijed biskup Zdenko.

Osim što Crkva danas slavi svetkovinu Uzašašća, Gospićko-senjska biskupija slavi i svoj dan. Na današnji dan 2000. godine papa sv. Ivana Pavao II. svečanom bulom ustanovio je Gospićko-senjsku biskupiju i za njezinog prvog biskupa imenovao mons. dr. Milu Bogovića, sada biskupa u miru. Također su se svi prisjetili i 2016. godine kada je na današnji dan, prije točno godinu dana, za drugog gospićko-senjskog biskupa, u gospićkoj prvostolnici, zaređen mons. Zdenko Križić.

Na kraju svete mise župnik mons. Čančar čestitao je biskupu Križiću dan Biskupije i 1. godišnjicu biskupskog ređenja, na što je biskup Zdenko uzvratio zahvalnim riječima i poticajima okupljenim vjernicima da bez prestanka mole za njega kako bi mogao do kraja izvršiti ovu odgovornu službu koju je dobio milošću Božjom, a ne svojim zaslugama.

Ordinarijat / M.G.

Podijeli novost na društvenim mrežama!