O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Burilović u Otočcu o trendovima hrvatskoga gospodarstva i rastu BDP-a

1/1
Burilović u Otočcu o trendovima hrvatskoga gospodarstva i rastu BDP-a
Burilović u Otočcu o trendovima hrvatskoga gospodarstva i rastu BDP-a
Objavljeno: 12-12-2016

OTOČAC – Današnjoj proširenoj sjednici Gospodarskog vijeća Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Otočac nazočio je i predsjednik HGK Luka Burilović sa suradnicima. Nakon pozdravne besjede Burilović je istakao da se Ličko-senjska županija, kao ni njegova Slavonija, nažalost ne može pohvaliti s dobrima pokazateljima u gospodarstvu. No, naglasio je da je ipak vrijeme da se o hrvatskomu gospodarstvu govori u optimističnom tonu jer je hrvatskim građanima dosta tamnih misli jer je većina njih živjela u prošlim vremenima u permanentnima kriznim situacijama. - Nakon sedam godina ipak je došlo do preokreta u gospodarskim trendovima, BDP raste, to ohrabruje, ali nije dovoljno da bismo došli na poziciju iz 2008. godine kada je počela kriza – istakao je Burilović. Nadalje je naglasio da valja biti svjestan da rast BDP-a do 2008. nije bio na realnima osnovama, da se temeljio na zaduženju, a da se u ova nova vremena ipak temelji na pravom rastu gospodarstva. Ali ako bi stope rasta bile kao ovogodišnja, trebalo bi još nekih četiri do pet godina da bi se dosegla razina BDP-a iz te 2008. godine jer je u periodu krize izgubljeno nekih 12 posto BDP-a.

Predsjednik Burilović je naglasio da je članstvo Hrvatske u EU ipak pridonijelo hrvatskomu gospodarstvu, tržišta su se otvorila, 80 posto izvoza hrvatskih proizvoda je u EU, no izvoz treba snažnije podupirati i na drugim tržištima, poput Azije i drugih, ali i Jugoistočne Europe. A da bi se potakao snažnije izvoz, HGK će otvoriti predstavništva u Šangaju, zatim u Beogradu i Sarajevu. Pritom je naglasio da HBOR treba biti razvojna banka, ona banka koja će hrvatsko gospodarstvo pratiti u slučajevima kada to ne budu htjele poslovne banke, naravno u granicama bankarskog poslovanja, ali kojemu dobit nije primaran razlog poslovanja. Slična situacija je i s Hrvatskim šumama, resorno ministarstvo je najavilo ne samo personalne promjene u tomu državnomu poduzeću već je najavilo i promjenu poslovne politike Hrvatskih šuma. - Hrvatske šume trebaju biti motor razvitka ruralnih krajeva, kakav je i Ličko-senjska županija, dobit ne smije biti jedini i isključiv interes njihova poslovanja; naravno da treba težiti promjeni i unapređenju kvalitete hrvatske drvne proizvodnje u više faze obrađenosti konačna proizvoda – kazao je Burilović Istakao je također da je iz fondova EU povučeno nekih 9 -10 milijardi kuna ove godine, da se moglo i više, no da treba spremnije dočekati sljedeću godinu u korištenju takvih sredstava.

Predsjednik Burilović je gospodarstvenicima Ličko-senjske županije progovorio o velikoj nezaposlenosti, karakterističnoj i za ovu županiju, ali i problemima oko radne snage za kojom vapi gospodarstvo. Istako je da obrazovni sustav ne prati potrebe gospodarstva i da je model dualnog obrazovanja jedna od mjera koja treba promijeniti stanje na tržištu rada. Ovaj prijedlog HGK prihvatila je Vlada RH i podupire ga Predsjednica RH, pitanje je dovršenja modela i njegove primjene u obrazovnu sustavu.

Na kraju je Burilović naglasio da HGK u posljednje dvije i pol godine mijenja stanje kako u svojoj organizaciji, tako i u racionalizaciji troškova, naglasivši da je broj zaposlenika smanjen za gotovo jednu trećinu, da su smanjeni troškovi poslovanja komore, da je komora samoinicijativno već četiri puta smanjila članarinu trgovačkim društvima, odnosno da 70 posto trgovačkih društava plaća 42 kune mjesečne članarine, s naglaskom da je bitno postići novu razinu komorskih usluga kojima će gospodarstvenici biti zadovoljni.

M. Kranjčević

Podijeli novost na društvenim mrežama!