O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Što donose promjene u Obzoru 2020. ?

1/1
Što donose promjene u Obzoru 2020. ?
Što donose promjene u Obzoru 2020. ?
Objavljeno: 24-09-2016

OTOČAC - Europska komisija je krajem srpnja ove godine usvojila nove izmjene ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za Obzor 2020. projekte (Horizon 2020 Model Grant Agreement, Version 3.0) kako bi još više olakšala provedbu Obzor 2020. projekata u svim zemljama koje sudjeluju u programu te uskladila ugovore s novom Financijskom uredbom EU koja je stupila na snagu početkom 2016. Godine – doznajemo u Hrvatskoj gospodarskoj komori Županijskoj komori Otočac.

Nove opcije  mogu se primijeniti retroaktivno i u projektima koji se već provode (ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava je ranije potpisan), bez posebnog postupka izmjene ugovora (amandmana).

Službena obavijest o izmjenama ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava već je poslana putem Portala za sudionike i pojedinačno svim korisnicima (partnerima i koordinatorima) koji provode Obzor 2020. projekte, kao i prijaviteljima koji su u postupku pripreme ugovora, te im se može pristupiti putem ECAS računa.  

Koje su to promjene? Evo nekih:

-veća fleksibilnost budžeta projekta, odnosno mogućnost prijenosa sredstava između različitih oblika troškova (stvarni trošak osoblja i jedinični trošak osoblja) bez potrebe za formalnom izmjenom ugovora, čak i kada oblik troška nije posebno naveden u Dodatku 2. i Dodatku 2a.

-novi način izračuna satnice za trošak osoblja na mjesečnoj razini.

-pojednostavljenje dostave odobrenja i drugih dokumenata koji se tiču etičkih pitanja u provedbi projekta (korisnici više ne trebaju unaprijed dostavljati odobrenja i druge dokumente vezane uz etička pitanja, ali ih moraju pribaviti do početka aktivnosti jer ih Europska komisija ili agencija može zatražiti bilo kada u toku trajanja projekta).

-u slučaju revizija, ispitivanja i slični postupak se odsada provodi izravno između Europske komisije ili agencije i korisnika.

Više o tome može se pogledati na: http://ec.europa.eu/research/participants/data/ref/h2020/other/mga/h2020-mga-art-updatehistory_en.pdf .

M. Kranjčević

Podijeli novost na društvenim mrežama!