O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Karmenica u Kuterevu i III. Folklorni susreti

1/7
 Karmenica u Kuterevu i III. Folklorni susreti
 Karmenica u Kuterevu i III. Folklorni susreti Karmenica u Kuterevu i III. Folklorni susreti Karmenica u Kuterevu i III. Folklorni susreti Karmenica u Kuterevu i III. Folklorni susreti Karmenica u Kuterevu i III. Folklorni susreti Karmenica u Kuterevu i III. Folklorni susreti Karmenica u Kuterevu i III. Folklorni susreti
Objavljeno: 18-07-2016

Ova je Karmenica protekla u znaku kiše i dosta hladnijeg vremena nego kako je to bilo do unatrag par dana. Prisjećamo se da preko 10-ak godina nije bilo za Karmenicu ovako ružnog vremena i kiše kako je to bilo ove godine. Davne 1997., a i prijašnjih godina uključujući euharistijsko slavlje, a i kulturna zbivanja odvijali su se dolje u tzv. popovoj dragi. Sa željom da obnovimo ta lijepa sjećanja, potrudili smo se nešto više, htjeli smo puno toga, ali usprkos vremenu prošlo je nešto drugačije, skromnijim programom, ali isto jednako lijepim. Ne kaže badave stara uzrečica „Čovjek snuje, Bog odlučuje“

Krenuvši od svete mise koja je trebala započeti svečanom procesijom, prema školi i cijelim krugom prema crkvi te dolje do drage, pa i kasnijim nastupima KUD-ova dolje - nažalost nije bilo ostvarivo jer je kiša padala bez prestanka.

Na prvoj svetoj misi bilo je 10 svećenika, uključujući i predvoditelja misnog slavlja, našeg biskupa, Zdenka Križića, koji je i sam iz reda Karmelićana. Pošto je biskup po prvi puta došao u Kuterevo i na Karmenicu, nije otišao praznih ruku. Članice pastoralnog vijeća uručili su mu poklone koji su djela naših majstora iz sela - drvenu masivnu stolicu s biskupskim grbom, tamburicu dangubicu ili Kuterevku s malenim vunenim čarapicama, bukaru i kuterevsku rakiju, kao i buket cvijeća. Na misi je sudjelovalo i mnoštvo vjernika, uključujući vatrogasce DVD-a Kuterevo, volontere iz Utočišta za mlade medvjede i domaći KUD „Dangubice“ koji je ujedno bio u funkciji zbora te pjevao na obje mise. Nakon mise pred crkvom je kao i uvijek bilo raznovrsnih kolača i pića kojima se častilo vjernike, a za braću svećenike organiziran je ručak u kvartiru kod vlč. Vazgeča.

Popodnevno euharistijsko slavlje predvodio je fra Ante Kukavica iz Karlobaga a koji je ujedno i predvodio mise trodnevnice prije blagdana Gospe Karmelske. Na toj drugoj misi koja je bila u 17.00 h, uz domaći KUD „Dangubice“ sudjelovali su i ostali KUD-ovi: „Čuvarice ognjišta“ Krasno, KUU „Gacka“Ličko Lešće, KUD „Obreška“ Donja Obreška, KUD“Lađevčani“Lađevac, KUD „Sv. Ivan Medviđa“ iz Biograda na moru.

Poslije misnog slavlja vani pred crkvom svako folklorno društvo je otplesalo i otpjevalo nekoliko pjesama te tako prestavilo svoj kraj odakle dolazi.

To zajedničko druženje nastavilo se kasnije u Vatrogasnom domu u Kuterevu i to uz pjesmu i ples, iće i piće u izobilju. Sve u svemu, bilo je to jedno jako lijepo prijateljsko druženje koje se pamti i ostaju u lijepom sjećanju.

Ovim putem zahvaljujemo se svima koji su susjelovali u pripremanju hrane, u nabavi dasaka za binu, majstorima koji su napravili binu, ženama i curama koje su pekle kolače, ljudima iz sela, vatrogascima, a naravno i svima koji su novčano sudjelovali u realizaciji manifestacije pod nazivom III. FOLKLORNI SUSRETI Karmenica, Kuterevo.

Vidimo se sljedeće godine. Živjeli.

J.R.

                                                                                                                                           

Podijeli novost na društvenim mrežama!