O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Vino piju, nane, vino piju, nane ...

1/1
Vino piju, nane, vino piju, nane ...
Vino piju, nane, vino piju, nane ...
Objavljeno: 12-01-2016

OTOČAC – Kakva su to vremena bila – joooooj! … Kakva vremena? Pa ona nekadašnja, ona 'kada je Bog šetao po zemlji'. Jer tada su vrijedile neke druge običajne i pravne norme, nije bilo direktiva Europske unije, nije bilo nekoga rigidnog zakonodavstva, nije bilo ama baš sve propisano, život je određivao i uređivao pravila ponašanja.

Evo, ova fotografija iz davnih dana, iz vremena kada su konji i konjska zaprega bili ljudima 'mercedesi', 'bemveji', 'audiji', 'renoli', ili što ti ga ja znam, kada se u grad, a to je podrazumijevalo sam Otočac, dolazilo na takvim 'vozilima' raznim prigodama, najčešće srijedom na sajmeni dan, ova fotografija pokazuje razinu ugostiteljske usluge.

Radnja se odvija pred Hotelom Velebit, tako se to nekada zvalo, u kojemu je radila gostionica popularno nazvana 'Čađa', a konobar, u bijeloj kratkoj radnoj odjeći (kuti) vani, na ulici, časti pićem goste. Koliko se iz fotografije može razabrati, radi se o vinu, sudimo to po 'vinskim' čašama.

E sada, što je povod čašću, je li to kakvo 'likovo' za dobar trg (moglo bi se zaključiti po konju na kojemu jaše ovaj mladac), je li bila kakva proslava, je li se išlo iz kakva pira pa se svratilo'na još jednu', ili se izišlo iz 'čađe' pa da se strusi još jedna putna, ma tko će to znati. Možda se neki od živih aktera na slici, vidimo među njima i gospodskih prilika, još toga sjećaju. Možda.

Eto, to su bila ta neka vremena, ljudima normalna, kada nije bilo terasa, ali se na cesti moglo popiti piće. Onako, spontano i iz gušta.

M. K.

Podijeli novost na društvenim mrežama!