Ponekad čovjek nešto zasije, a ono ništa ne niče! Ili nikne bez pravoga ploda! I ne pojavljuju se nikakvi rezultati. Međutim, sve što je zasijano, rijetko da ne će roditi i ploda će dati kad-tad!
U ljudskom vijeku 10 ili 50 godina čekanja možda znači puno, ali za povijest – to je prava sitnica! Lijepo je tako gledati plodove obnavljanja mlinica na Majerovu vrilu u Sincu započeto prije 20-ak godina. Pomaci su nakon toga ponekad bili jedva vidljivi, ponekad i nevidljivi, no kad se usporedi sadašnje stanje s onim iza rata, to je sasvim nešto drugo.
Dva su se mlinara ozbiljno poduhvatila posla. Od samih početaka mlin je osposobio Jure Majer, rastao zajedno s popularnošću mlinica, ali i sam postao dijelom prepoznatljivosti toga brenda Gacke. Vješt s medijima, promoćuran s posjetiteljima, mlinar Jure izgradio je skromno, ali nadaleko poznato mlinarsko carstvo na vrilu Gacke, po uspješno oživljenu ambijentu nekih davnih vremena, ali i po kvalitetnom na mlinskom kolu samljevenom šeničnom, raženom i kukuruznom brašnu. Tome je pridodao i gacki med te još neke domaće proizvode. Lijepo je danas vidjeti da su mlinarenje prihvatili i najmlađi Majeri, pa se obiteljska tradicija ne će (i ne bi smjela) utrti.
Prije nekoliko godina u mlinarenje se uspješno uključio i mlinar Kolaković te uređenjem okućnice na samom Majerovu vrilu pridonio njegovu još pitoresknijem ugođaju. Također melje brašno od najčešćih žitarica na našem području, a posjetiteljima svoga OPG-a na vrilu nudi i med te druge domaće prerađevine poput raznih sirupa i sl. Uključio se u LAG Frankopan.
Obojica mlinara ponudila su svoje proizvode na nedavnom Božićnom sajmu. Kako je bilo, prisjetimo se pogledom na fotografije.
I.B.