O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Kako se prezivaš?

1/1
Kako se prezivaš?
Kako se prezivaš?
Objavljeno: 03-01-2016

Jeste li znali da je najpopularnije prezime na području Otočca prezime Kostelac? Kako danas, tako i prije 60 godina. Navodi tako internetska stranica imehrvatsko.net. koja sadrži detaljne podatke o više od 100 tisuća hrvatskih imena i prezimena, a konstantno se nadopunjava novim spoznajama iz onomastike i genealogije.

Dvadeset danas najpopularnijih, odnosno najčešćih prezimena u Otočcu su: 1. Kostelac, 2. Orešković, 3. Jurković, 4. Marković, 5. Burić, 6. Cvitković, 7. Kranjčević, 8. Bukovac, 9. Brajković, 10. Šporčić, 11. Ostović, 12. Bogdanić, 13. Gomerčić, 14. Tonković, 15. Majetić, 16. Rožman, 17. Dujmović, 18. Žubrinić, 19. Draženović i 20. Matasić.

U odnosu na stanje prije 60 godina najviše je promjena u donjoj polovici popisa. Naime, i prije 60 godina najviše je bilo Kostelaca. Drugi su također bili Oreškovići, no treći su Markovići (danas su na 4. mjestu). Na 4. mjestu bilo je prezime Dujmović (danas na 17. mjestu). Također su i Matasići s nekadašnjeg 5. mjesta danas došli na 20. mjesto. Jurkovići su pak porasli s nekadašnjega 6. na današnje 3. mjesto najpopularnijih otočkih prezimena.

Iz prvih 20 prezimena danas su nestali Atalići (prije 60 godina bili su na 14. mjestu), Rajkovići (15. mjesto), Rukavine (17. mjesto), Bobinci (18. mjesto), Mudrovčići (19. mjesto) i Banići (20. mjesto).

S druge strane, među prvih 20 najpopularnijih probila su se prezimena kojih prije 60 godina tu nije bilo: Burić (5. mjesto), Bukovac (8. mjesto), Šporčić (10. mjesto), Majetić (15. mjesto) i Rožman (16. mjesto).

Poprilične promjene za samo pola stoljeća. Vjerojatno bi uvid u sva prezimena dao preciznu sliku migracijskih i drugih trendova zadnjih desetljeća, no već i ovih prvih 20 mjesta nameće neke očite zaključke. Neka su se prezimena i dvostruko uvećala, neka se brojčano smanjila, neka ostala većinom u Otočcu, a neka se raselila ponajviše u Zagreb i Rijeku. Zanimljivosti o svakom od nabrojenih prezimena, kao i o bilo kojem drugom prezimenu, možete pronaći na internetskoj stranici imehrvatsko.net.

Dodajmo i da ista stranica navodi najpopularnija ženska i muška imena. Tako se danas u Otočcu popularno zvati Marija, Ana, Anka, Ivana ili Kata (nevjerojatan povratak na 5. mjesto tradicijskoga imena Kata koje prije 60 godina nije bilo ni u prvih 20). Umjesto Kata prije 60 godina popularnije je bilo zvati se – Marina (danas tek na 19. mjestu).

Muškarci se u Otočcu najčešće zovu Ivan, Milan, Nikola, Josip i Ivica. Prije 60 godina redoslijed je bio malo drugačiji, najpopularniji je bio Milan, a na 2. mjestu nalazilo se ime Željko, dok Josip nije bio među prvih pet. 

 

M.K.G.

Podijeli novost na društvenim mrežama!