O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Brinjski sir od mlijeka frizijskih ovaca

1/5
Brinjski sir od mlijeka frizijskih ovaca
Brinjski sir od mlijeka frizijskih ovacaBrinjski sir od mlijeka frizijskih ovacaBrinjski sir od mlijeka frizijskih ovacaBrinjski sir od mlijeka frizijskih ovacaBrinjski sir od mlijeka frizijskih ovaca
Objavljeno: 19-12-2015

Većina uzgajivača ovaca u Ličko-senjskoj županiji, a prema nekim neslužbenim procjenama ima ih 40-ak, uzgaja ličku pramenku. Matična grla istočno-frizijske pasmine uzgaja jedino Željko Kolenić u Brinju, a pritom proizvodi i više vrsta ovčjeg sira.

Iz Međimurja je, no kupio je imanje u Brinju i bavi se ovčarstvom te proizvodnjom sira, primarno polutvrdog ovčjeg sira. Prema narudžbama kupaca proizvodi i druge vrste sireva, fetu i tvrdi sir s raznim dodacima. Njegovi su sirevi dobitnici više nagrada na domaćim ocjenjivanjima sireva, dvije zlatne medalje dobio je ovčji polutvrdi sir, a po dvije srebrne i jednu brončanu osvojili su tvrdi ovčji sir s jagodama i pistacijom. 

Prvi je put izlagao na Božićnom sajmu u Otočcu i izazvao popriličan interes. Na štandu ga je zamijenio otac koji nam otkriva da mu „sin ima ruku za sir“.

- Možeš imati odličan recept, ali recept ti ništa ne vrijedi ako nemaš ruku za sir, a moj je sin zbilja ima, pravi odličan sir. Kvalitetan je i tražen. Samo za primjer, poslali smo u Norvešku probno uzorke sira i odmah nam je stigla narudžba za tri tone mjesečno, zamislite to, nemoguće. A nije lako danas u ovome poslu, poteškoće su na sve strane, ispričao nam je Kolenić dok je polako rezao sir za degustaciju.

Željko Kolenić je ove godine, za razliku od prijašnjih, bio jedini proizvođač sira koji je izlagao na Božićnom sajmu. Svi se njegovi sirevi mogu vidjeti i naručiti putem internetske pprodaje. Sireve direktno dostavlja na potezu od Brinja preko Josipdola do Karlovca i Zagreba, a za ostala mjesta šalje ih HP Expressom.

 

M.K.G.

Podijeli novost na društvenim mrežama!