O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

U pet godina 26.000 posjetitelja u PP Grabovača

1/1
U pet godina 26.000 posjetitelja u PP Grabovača
U pet godina 26.000 posjetitelja u PP Grabovača
Objavljeno: 17-12-2015

PERUŠIĆ - Ponovo uspješna godina iza vrijednih zaposlenika i volontera perušićkoga Pećinskog parka Grabovača na čelu s ravnateljicom Katarinom Milković. Upoznala je medije s radom Parka u protekloj godini, ali i planovima za 2016. Mnogo je tu prošlih i budućih uspješnih projekata.

Tijekom 2015. proveden je prvi projekt "Wildlife watch", u kojemu su partneri bili NP Paklenica, NP Sjeverni Velebit, PP Velebit, PP Grabovača i Udruga Lea iz Gospića. 

- Sam projekt težak je oko 156.000 eura, a PP Grabovača je kroz projekt povukao oko 82.000 kuna. Zaposlili smo jednu osobu na 11 mjeseci, certifikat je dobilo pet osoba iz lokalne zajednice za turističke pratitelje, što je izvrsno za našu malu zajednicu. Pripremili smo web stranicu s bazom podataka flore i faune PP Grabovača i parkova partnera, kontaktirali smo sve OPG-ove koji obitavaju na tim područjima - kazala je Milković.

Ostala dva projekta su volonterski, jedan je proveden, a drugi započinje u 2016. godini. Radi se o projektima "Karst 4U: Discover undiscovered & Explore Croatia's nature". U Parku je boravilo 12 volontera iz Francuske, ali i preko 50 skauta iz Belgije, koji su uvelike pomogli u čišćenju divljih deponija i uređenju. Kroz projekte je povučeno 96.000 kuna.

Preko Europskog socijalnog fonda i mjera HZZ-a zaposlili su 15 osoba i time oko 270.000 kuna ostavili tima obiteljima, objašnjava ravnateljica, a samostalno su kroz prodaju ulaznica i usluga ostvarili oko 210.000 kuna, što dovodi do brojke od preko 650.000 kuna koje su ove godine ostvarili u PP Grabovača.

- Ako se prisjetimo da smo počeli raditi unatrag pet godina kada se za PP Grabovača nije niti znalo, kada smo prve godine imali oko 800 posjeta, mislim da smo napravili jako dobru stvar s obzirom da projekte pišu i provode samo dvije osobe, kolegica iz stručne službe Jelena Milković i ja. Preko 26.000 posjeta Parku posljednjih pet godina posebno me razveselilo jer smo mali park i da se za nas još uvijek dovoljno ne zna na području Hrvatske,  zato što nemamo sredstava za kvalitetan i veliki marketing. Mi se borimo kako znamo, preko društvenih mreža, poznanstvima, dopisima školama - kazala je te najavila novi projekt koji je na natječaju ocijenjen najboljim.

- Dobit ćemo 141.000 kuna od Agencije za mobilnost i programe EU za provođenje projekta "Discover Croatia: Think Greed, Act for Future!". Dolazi nam 15 mladih iz Španjolske i cilj nam je ponovno raditi besplatne tečajeve španjolskoga jezika. Partneri su nam iz Malage i Madrida, a radit ćemo i igralište za najmlađe u parku, čistit ćemo deponije i špilje od smeća.

Uz sve dobre vijesti, ravnateljica Milković se nada većem uključivanju lokanog stanovništva putem iznajmljivanja kuća za volontere te plasiranja OPG-a kroz vlastite proizvode u Parku.

 

I. Vidović Pocrnić

Podijeli novost na društvenim mrežama!