O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

EU koraci za život u Španjolskoj

1/7
EU koraci za život u Španjolskoj
EU koraci za život u ŠpanjolskojEU koraci za život u ŠpanjolskojEU koraci za život u ŠpanjolskojEU koraci za život u ŠpanjolskojEU koraci za život u ŠpanjolskojEU koraci za život u ŠpanjolskojEU koraci za život u Španjolskoj
Objavljeno: 17-12-2015

Nakon završetka 1. dijela europskog projekta Koraci za život – Inovacije u obrazovanju u sklopu programa Erasmus+ u području mobilnosti, vodećeg programa u obrazovanju od 2014. do 2020. godine, dojmovi srednjoškolaca su izvanredni. Bila je to prilika za učenje o važnosti obnovljivih, alternativnih izvora energije i zašto su danas tako popularni, ali i prilika za upoznavanje drugačije kulture i mentaliteta.

U sklopu toga projekta čiji je nositelj Strukovna škola Gospić, a Srednja škola Otočac i Tehnička škola Karlovac partneri, dvije grupe od po 15 učenika boravile po dva tjedna u španjolskoj Sevilli na stručnom osposobljavanju, konkretno na izgradnji energetski samoodrživih drvenih kuća. Većinu toga s čime su se susretali na studijskom stručnom putovanju u Španjolsku poznavali su od ranije, no spajanje i postavljanje solarnih ploča bilo je novo iskustvo. Doživljaj je bio i vidjeti uživo najveću europsku solarnu elektranu pokraj Seville (Salamanka), projektiranu kao centralni generator za udaljene korisnike, koja proizvodi električnu energiju i 8 sati nakon zalaska Sunca, po čemu je jedinstvena u Europi.

Prvu grupu otočkih elektromehaničara vodio je prof. Eduard Tomić (o tome sm oveć izvještavali), a drugu grupu majstor Dragan Mlinarić. Iako se radi o učenicima 3-godišnje strukovne škole, čiji je program manjeg obima od 4-godišnje karlovačke i gospićke škole, mladi Otočani nisu nimalo zaostajali, tako da su prezadovoljni i oni i njihovi mentori.

Kako nam je rekao majstor Mlinarić, učenici 2. razreda Dražen Orešković, Mihael Orešković, Ivan Cindrić i Gubo David prezentacijom u Autocad programu (najpoznatiji CAD produkt za projektiranje potpomognuto računalom) na engleskom jeziku te poznavanjem španjolskih kulturnih znamenitosti pokazali su domaćinima odlično znanje, ne samo iz elektro struke, nego i iz informatike, engleskog jezika i kulture.  

U sklopu istog programa još jedna grupa učenika iz programa strojarstva odlazi u Njemačku u siječnju sljedeće godine. Projekt je u potpunosti financiran bespovratnim sredstvima Europske unije u iznosu  od 104.919,oo eura. Cilj mu je poboljšavanje vještina učenika, povećanje zapošljivosti i modernizacija obrazovanja.

 

M.K.G.

Podijeli novost na društvenim mrežama!