O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Lika stvara poduzetnike u školskim klupama

1/2
Lika stvara poduzetnike u školskim klupama
Lika stvara poduzetnike u školskim klupamaLika stvara poduzetnike u školskim klupama
Objavljeno: 06-11-2015
U kabinetu župana Ličko-senjske županije, Milana Kolića, primljeno je 10 mladih ambasadora, učenika iz pet srednjih škola s područja županije, koji su zahvaljujući svojim radovima i ranoj poduzetničkoj ambiciji, izabrani kao sudionici projekta "PROmocija Poduzetništva i Obrta među srednjoškolcima u Ličko-senjskoj županiji" (PRO-PO-LI). Projekt vrijedan oko 300 tisuća kuna sufinancira Europska unija kroz Europski socijalni fond bespovratnim sredstvima.
 
Lički srednjoškolici prvi su u tome projektu na području Hrvatske, ali i izvan granica.
 
Udruga "Gačanka" iz Otočca u partnerstvu s GTFom - Inicijativom za održivi rast, započela je provedbu projekta u kojem će mladi ambasadori kroz natjecanja i mentorstvo, kao i provođenjem kampanje, promovirati poduzetničku kulturu među vršnjacima.
 
- Treba ukazati na potrebu za poduzetničkim zanimanjima na tržištu rada i poticati takva kod mladih stanovnika županije kao nositelja budućih razvoja kako bi rezultati dugoročno bili još bolji. I LSŽ proodi brojne aktivnosti među kojima je u provedbi projekt naziva "Promocija obrazovanja za poduzetništvo i obrt" ukupne vrijednosti 300 tisuća kuna, a cilj je da kod obrtnika, poduzetnika i OPG-ova pokrenemo interes za cijeloživotnim učenjem i zapošljavanjem. Time želimo doprinjeti razvoju konkurentstva u gospodarskom razvoju županije, temeljenog na turizmu, ekološkoj proizvodnji hrane i obnovljivim izvorima energije. Ciljna skupina ovoga projekta su učenici srednjih škola, budući uspješni poduzetnici. Cilj je da učenici razviju pozitivan odnos prema poduzetništvu još u srednjim školama. Vjerujem da ćete vi sa svojim iskustvom i znanjem biti edukatori i mentori koji će svoje vršnjake širom Hratske potaknuti na ovakve i slične projekte, kazao je Kolić.
 
S pratnji učenika bila je i Mary Ann Rukavina Cipetić, predsjednica GTF–a, Inicijative za održivi rast i Dragica Rogić, predsjednica Udruge "Gačanka" i menadžerica na projektu PRO-PO-LI.
 
Dragica Rogić objasnila je da je cilj projekta pripremiti mlade na poduzetništvo u budućnosti te na sve izazove koji ih čekaju.
- Kroz ovaj dio projekta naši su ambasadori doživjeli edukaciju od četiri dana u Novalji gdje su bili upoznati s jednim dijelom problema koje će doživjeti u svom budućem obrazovanju do ostvarenja njihovih ideja i nadam se da će ih ovo potaknuti da ne odustanu, da budu ustrajni u svom cilju. Želimo i vama pokazati koliko dobrih ideja imaju naša djeca. U Novalji je bilo lijepo slušati koliko oni vole svoj kraj i kako vide potencijale koje im pruža naša Lika. Donekle su i svjesni poteškoća, ali svojim znanjem i iskustvom i upornošću žele i doprinjeti tome razvoju, kazala je Rogić.
 
Mary Ann Rukavina Cipetić, porijeklom iz Like, trudi se upravo u ovaj dio Hratske donijeti što više projekata.
 
- Ovaj program je šansa za LSŽ da bude voditelj u aktivnostima mladih srednjoškolaca na planu obrtništva i poduzetništva. Imate spremne resurse i ideje, uopće nije bilo teško među srednjoškolcima probuditi tu svijest da se istaknu svojim radovima. Ne možemo zanemariti ni značaj mentorstva koji su primili od svojih koordinarota, koji su ih motivirali, oblikovali i poduprli da budu ono što jesu, današnji ambasadori na razini županije, a sutra na razini države, a zašto ne i šire. Uskoro obaveza neće biti samo učenje o poduzetništvu nego i praktično iskustvo, svaki mladi čovjek u EU će tijekom svoga školovanja morati iskusiti poduzetništvu na vlastitoj koži. Mi smo ispred tih obaveza i imati ćemo što učiti druge kroz naše iskustvo, kazala je.
 
Objasnila je da su mnogi od tih učenika već poduzetnici koji prodaju svoje proizode, pomažu obiteljima i imaju uzore u svojim roditeljima.
 
Ukratko je svoj poduzetnički plan objasnio Karlo Špoljarić iz Perušića koji bi se bavio i poljoprivredom i stočarstvom.
- Sve više uvozimo žitarica iz Njemačke, zemalja EU, ali nemamo toliko veliki izvoz žitarica. Moj plan je prerada poljoprivrednih proizvoda, žitarica poput kukuruza, ječma, zobi i pira, on pogotovo jer je izumro u našim krajevima. S tim žitaricama hraniti ličke buše i crne slavonske svinje, zatim preraditi suhomesnate i mesnate proizvode i sve to izvoziti.
 
Projekt je s provedbom započeo krajem srpnja, a završava u ožujku sljedeće godine.
 
Iva Vidović Pocrnić
Podijeli novost na društvenim mrežama!