O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

U Otočcu zasjedao Stožer za zaštitu i spašavanje

1/3
U Otočcu zasjedao Stožer za zaštitu i spašavanje
U Otočcu zasjedao Stožer za zaštitu i spašavanjeU Otočcu zasjedao Stožer za zaštitu i spašavanjeU Otočcu zasjedao Stožer za zaštitu i spašavanje
Objavljeno: 16-10-2015

OTOČAC - Vode rijeke Gacke razlivene, brojne kuće i podrumi poplavljeni, dijelom i prometnice, štete velike, voda iz vodovoda nije za piće –  slika je to stanja nakon velikih oborina.

U gradskoj vijećnici danas prijepodne održana je izvanredna sjednica gradskog Stožera za zaštitu i spašavanje, na kojoj su sudionici razmijenili informacije i aktivnosti na spašavanju kako objekata – kuća i gospodarskih zgrada, imovine, marve, održavanju prohodnosti prometnica te ublažavanju težih posljedica. Sve žurne službe angažirane su i pomažu na terenu.

Iako su službe bile pripremljene, nije se moglo istodobno intervenirati prema svim pozivima, rekao nam je između ostaloga predsjednik stožera Nenad Janković. Sve operativne snage bile su angažirane da u prvom redu zaštite ljude, imovinu te marvu koju ljudi imaju.

Pročelnik Državne uprave za zaštitu i spašavanje stanice Gospić Joso Živković naglasio je kako su iza dežurnih službi dvije besane noći, kako na području Otočca tako i Gospića, Novalje,Općine Karlobag. Stanje se ublažavalo koliko se moglo i koliko se stiglo, naglasio je Živković.

Otočki vatrogasci i ovoga su puta odradili najveći dio posla. Zapovjednik gradske vatrogasne zajednice Marinko Krmec kazao je kako su spasili 82 objekta i spriječili još veće štete. U toj akciji sudjelovalo je 40 vatrogasaca, a bilo je poplave oko kuća i gospodarskih objekata čak do 80 centimetara visine.

Zamjenik stožera za zaštitu i spašavanje Milan Tomaić upozorio je na situaciju u Švici. Napunilo se Gornje švičko jezero i zaprijetilo kao nikada kućama na Brodu. Tomaić drži da je to zbog mosta, odnosno ustave koju su Hrvatske vode već prije više godina sagradile na isteku Gornjega švičkoga jezera prema Skeli.

Otočki gradonačelnik Stjepan Kostelac pojasnio je situaciju izazvanu poplavom u Hrvatskom centru za autohtone vrste riba i rakova krških voda, osvrnuvši se i na uzroke ovakvog stanja. Zbog izuzetno visoke vode, koja se preko brane prelijevala i napunila bazene, vjerojatno je najveći dio ribe završio u Kostelki. Štete će time biti velike, a valja razmišljati kako napraviti odteretni kanal iz vrila Pećina, mimo bazena Centra, kako se ovakve stvari više ne bi događale.

Gradonačelnik Kostelac je također naglasio da se Otočac i njegova okolna naselja našla u nezavidnoj situaciji i zbog toga što HE Senj upravo sada ima remont i ne propušta svu količinu vode tunelima u more. Postavlja se pitanje zašto je HEP tek sada išao na remont, a ne u ljetnom periodu kada su vode najmanje i kada nije za očekivati ovakvu poplavu.

Ova gradonačelnikova tvrdnja će vjerojatno izroditi potrebu za nizom dodatnih pitanja, ali i uvjerljivih odgovora. Jer na kraju se postavlja pitanje tko je taj tko nadoknađuje štete?

Stožer za zaštitu i spašavanje je nakon susreta otišao na teren, očekuje se izvješće u popodnevnim satima.

R.O./M.K.

Podijeli novost na društvenim mrežama!