O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

50. obljetnice prisutnosti franjevki od Bezgrešnog začeća u Novalji

1/1
50. obljetnice prisutnosti franjevki od Bezgrešnog začeća u Novalji
50. obljetnice prisutnosti franjevki od Bezgrešnog začeća u Novalji
Objavljeno: 12-10-2015

Novalja  - U Novalji je 10. listopada svečano proslavljena 50. obljetnica dolaska sestara franjevki od Bezgrešnog začeća u tu župu Krčke biskupije. Svečano euharistijsko slavlje u prepunoj župnoj crkvi Sv. Katarine djevice i mučenice predvodio je krčki biskup Ivica Petanjak, u koncelebraciji s brojnim svećenicima. U propovijedi je istaknuo važnost onog malenog koje je u temelju svega što je veliko, a neprimjetno je i često skriveno ljudskom oku. Upravo tiho i nenametljivo, franjevački jednostavno služenje sestara kroz mnoge male i neprimjetne stvari, a tako velike, povezalo je generacije Novaljaca s njihovim sestrama i dalo snažan pečat životu župe kroz 50 godina. Na kraju mise koju je svojim pjevanjem uveličao župni zbor i sav puk, vrhovna poglavarica Družbe s. Ružica Barić zahvalila je svima koji su na bilo koji način bili uz sestre kroz sve te godine.

Proslava obljetnice započela je u četvrtak 8. listopada navečer u molitvenom ozračju. Nakon mise koju je predslavio novaljski župnik Josip Kosić, a propovijedao župni vikar Denis Žuškin, uslijedilo je euharistijsko klanjanje koje su vodile redovnice. U zajedništvu s brojnim vjernicima zahvaljivale su Gospodinu, izvoru svakoga dobra za sva dobročinstva kroz proteklih 50 godina. U petak 9. listopada nakon večernje mise koju je predvodio i propovijedao fra Tomislav Šanko, tajnik provincije sv. Jeronima iz Zadra, u pastoralnom župnom centru održan je prigodni program pod nazivom "Novaljci svojim sestrama". Raznolik i sadržajan program vodio je don Anton Šuljić, a sudjelovali su: s. Katica Dabo izlaganjem o djelovanju sestara kroz protekle godine, Milka Ricov, Aleksij Škunca i vlč. Anton Peranić, svjedočeći o svom iskustvu suživota sa sestrama. Program su obogatile i uveličale svojim pjevanjem novaljske klape: muška "Navalia" i ženska "Murtelice". Program su pjesmom "Bratu Franji iz Asiza" zaključile sestre koje su pristigle s raznih strana za tu prigodu.

Družba sestara franjevki od Bezgrešnog začeća je izvorno hrvatska redovnička zajednica s počecima iz 15. stoljeća, nastala u Dubrovniku na Dančama, gdje se i danas nalazi sjedište Družbe. Na otok Pag, u Novalju, sestre su stigle na blagdan svetih Anđela čuvara, 2. listopada 1965. godine. Započele su život u vrlo skromnim uvjetima i odmah se uključile u pastoralni život župe djelujući kao sakristanke, vjeroučiteljice, voditeljice dječjeg zbora i posjećujući bolesne i stare po kućama. Novaljci su od početka bili privrženi svojim sestrama i pomagali im, kao onda tako i danas. U pripremi i ostvarenju proslave ovog jubileja svojom susretljivošću i pomoći na različite načine sudjelovali su mnogobrojni župljani, a posebno mjesni župnik Josip Kosić i kapelan Denis Žuškin te gradsko poglavarstvo na čelu s gradonačelnikom Antom Dabom.

IKA

Podijeli novost na društvenim mrežama!