O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Vratnička "Miholja" - sunčana radost pod sivim nebom

1/7
Vratnička "Miholja" - sunčana radost pod sivim nebom
Vratnička "Miholja" - sunčana radost pod sivim nebomVratnička "Miholja" - sunčana radost pod sivim nebomVratnička "Miholja" - sunčana radost pod sivim nebomVratnička "Miholja" - sunčana radost pod sivim nebomVratnička "Miholja" - sunčana radost pod sivim nebomVratnička "Miholja" - sunčana radost pod sivim nebomVratnička "Miholja" - sunčana radost pod sivim nebom
Objavljeno: 03-10-2015

VRATNIK - Ovogodišnja proslava zaštitnika župe i mjesta Vratnik - "Miholja", i po trodnevnom programu duhovne pripreme i po završnom slavlju svetkovine 29. rujna, ostat će svim sudionicima u dosad najljepšoj uspomeni. Premda su gusti oblaci u širokom krugu stalno "prijetili", sveti je Mihovil svojim krilima štitio Vratnik pa je cijeli dan protekao bez potrebe za kišobranom, a poslije podne je čak i sunce obasjalo burom očišćenu vratničku kotlinu. Ali unatoč oblačnom sivilu i prohladnom povjetarcu ozračje je kao i raspoloženje u ljudima stalno bilo sunčano i radosno.

Svečano euharistijsko slavlje u 11 sati predvodio je vlč. dr. Mario Tomljanović, župnik Uznesenja BDM u Rijeci, a koncelebrirali su vlč. Silvio Milin, senjski dekan i župnik Sv. Jurja, vlč. Nikola Prša, senjski vikar, vlč. Leopold Barić, riječki svećenik u miru, i župnik don Anđelko Kaćunko. Liturgijsko pjevanje, u kojem je sudjelovala sva dupkom ispunjena crkva, vodio je orguljaš senjske katedrale Milan Dučić.

Na kraju euharistije župnik don Anđelko pozdravio je kolege svećenike i zahvalio predvoditelju misnoga slavlja, a poseban pozdrav i čestitku za Dan policije uputio je nazočnim redarstvenicima iz Policijske postaje Senj, koji svoga svetoga zaštitnika tradicionalno slave sa župljanima Vratnika.

Nakon misnoga blagoslova sav je okupljeni narod ostao na prostoru pored crkve, gdje su već bili složeni stolovi s klupama, na kojima su svima ponuđeni kolači i razna pića. Tu je odmah i senjski glazbeni sastav "Crescendo" započeo glazbeni program – koji je župnik nazvao "tanjur, žlica i povisilica" - jer je uskoro za sve stigao pravi lovački gulaš, koji su, od mesa koje darovalo Lovačko društvo "Jarebica" iz Senja, pripremile domaće kuharice, a posluživale su vrijedne domaće župljanke. Radosno druženje uz pjesmu, ples i razgovor trajalo je gotovo do tri sata poslije podne, kad je dio župljana otišao svojim kućama, ali se većina opet vratila za misno slavlje u 17 sati, koje je – kao tradicionalno "brinjsko proštenje" – u zajedništvu sa župnikom don Anđelkom predvodio brinjski župnik vlč. Pejo Ivkić, a pjevanje je vodio njihov župni zbor ponovno s Milanom Dučićem za orguljama.

Poslije misnoga slavlja radosno je druženje nastavljeno vani pored crkve, a sa sumrakom su se svi zajedno sa sviračima preselili u kvartir, gdje se nastavila pjesma i razgovor.

Svi su se složili kako je ovogodišnja Miholja još jedan pomak naprijed, kao i da treba nastojati stalno "podizati letvicu" – i organizacijski i duhovno. Župnik se s time složio, uz napomenu da će za ostvarenje toga plana svi zajedno, pa i sv. Mihovil, trebati još jače "zasukati rukave", kako bi svako župno slavlje bilo na još veću slavu Božju te na radost i izgradnju zajedništva cijele župe. Ovogodišnje miholjsko slavlje pokazalo je kako je to doista i potrebno i moguće.

A.K./M.K.

Podijeli novost na društvenim mrežama!