O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

I “Lički krumpir” zaštićen i registriran na razini EU-a

1/3
I “Lički krumpir” zaštićen i registriran na razini EU-a
I “Lički krumpir” zaštićen i registriran na razini EU-aI “Lički krumpir” zaštićen i registriran na razini EU-aI “Lički krumpir” zaštićen i registriran na razini EU-a
Objavljeno: 01-10-2015

I “Lički krumpir” zaštićen je i registriran na razini EU-a, javili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Upisan je u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla u službenom listu Europske unije od 30. rujna 2015. Time je Republika Hrvatska dobila, pored 'Krčkog pršuta', 'Ekstra djevičanskog maslinovog ulja Cres', 'Neretvanske mandarinke', 'Ogulinskog kiselog zelja/ Ogulinskog kiselog kupusa' i 'Baranjskog kulena', još jednu oznaku čiji je naziv registriran i zaštićen na zajedničkom EU tržištu. “

Proces zaštite naziva 'Lički krumpir' (ZOZP) počeo je u srpnju 2011. godine, kada je Udruga proizvođača 'Ličkog krumpira' podnijela Ministarstvu poljoprivrede zahtjev za registraciju oznake zemljopisnog podrijetla naziva 'Lički krumpir'. U studenome 2011. godine donijeli smo Rješenje o registraciji oznake zemljopisnog podrijetla čime je naziv 'Lički krumpir' postao zaštićen u Hrvatskoj, a u lipnju 2014. uputili smo Europskoj komisiji zahtjev za registraciju naziva zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla 'Lički krumpir' na razini Europske unije”, naveli su iz Ministarstva poljoprivrede.

Valja napomenuti da proizvodnja ličkog krumpira obuhvaća zemljopisno područje Like, a za njegovu proizvodnju koristi se sjemenski krumpir sorti Desire, Bintje ili Viktorija te druge sorte sličnih karakteristika, čiji sadržaj suhe tvari iznosi minimalno 19 posto.

Krumpir iz Like ima glatku do hrapavu ljusku, pokožica je žute do smeđe ili crvenkaste boje, a boja mesa gomolja je svijetlobijele do žute boje. Veličina gomolja je minimalno 35 milimetara te je duguljasto-ovalnog oblika. Okus tog krumpira je specifičan, brašnast odnosno prhak, upravo zbog većeg postotka suhe tvari, što je zbog specifične klime područja Like još izraženije te čini lički krumpir posebnim u odnosu na krumpir proizveden u drugim područjima. Stanovnici Like iskoristili su povoljne prirodne uvjete za uzgoj ličkog krumpira, koji na tom području ima dugu tradiciju, a postao je i glavna prehrambena namirnica koja je zamjenjivala kruh.

I.B.

 

Podijeli novost na društvenim mrežama!
Novalja.coom