O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Lastin rep - ima ga, ima!

1/2
Lastin rep - ima ga, ima!
Lastin rep - ima ga, ima!Lastin rep - ima ga, ima!
Objavljeno: 23-08-2015

Nedjelja, lijep kasnoljetni dan, koji oblačak, malo vjetrića - idealno. Tko ostane u kući, ne zna što propušta. Makar jedna tura biciklom oko Gacke!

Jedna naša čitateljica poslala nam je fotografiju zabilježenu na baš takvom današnjem izletu, a mi ćemo je podijeliti s ostalima jer to zavrjeđuje. Na fotografiji je prekrasan primjerak rijetkog i zakonom zaštićenog leptira - lastin rep.

- Kad sam ga opazila nasred ceste u Sincu nisam mogla vjerovati, baš me oduševio, prelijep je. Micao je krilima, pa sam ga maknula s ceste, mislim da ga je zrak automobila koji je prošao zahvatio i odbacio, rekla nam je Karolina Kostelac.

Lastin rep je najveća europska vrsta leptira i pripada skupini najboljih letača (ima 37 podvrsta). U Hrvatskoj se pojavljuje u malim populacijama, a više ga ima u južnijem mediteranskom području. Pojavljuje se i u nizinskokontinentalnom i središnjoplaninskom dijelu.

Svi su leptiri, pa tako i lastin rep, vrlo osjetljivi na kemijska onečišćenja i njihova prisutnost ili nedostatak govori o očuvanosti čistoće prirode odnosno bioraznolikosti okoliša. U kontinentalnom dijelu lastin rep je ugrožen zbog antropogenog utjecaja koji se očituje u degradaciji prirodnih staništa, gradnji, prevelikoj uporabi pesticida i gnojiva.

Ovaj pak lastin rep u Sincu govori o očuvanoj bioraznolikosti i postojanju točno određenih biljnih vrsta s kojima je povezan njegov razvoj. Još jedna potvrda čistoće prirode na izvorima Gacke.

 

M.K.G.

 

 

 

Podijeli novost na društvenim mrežama!