O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Završena još jedna speleološka ekspedicija na sjevernom Velebitu

1/5
Završena još jedna speleološka ekspedicija na sjevernom Velebitu
Završena još jedna speleološka ekspedicija na sjevernom VelebituZavršena još jedna speleološka ekspedicija na sjevernom VelebituZavršena još jedna speleološka ekspedicija na sjevernom VelebituZavršena još jedna speleološka ekspedicija na sjevernom VelebituZavršena još jedna speleološka ekspedicija na sjevernom Velebitu
Objavljeno: 21-08-2015

KRASNO - Tijekom 2015. godine Speleološki klub Željezničar i Speleološki odsjek HPD Željezničar iz Zagreba organizirali su istraživanje jame Meduze u Rožanskima kukovima. Ekspedicija je održana u dva dijela i to u razdoblju od 20. do 28. lipnja, te drugi dio u razdoblju od 1. do 9. kolovoza ove godine.

Glavni cilj je bio istraživanje i izrada nacrta neistraženih dijelova jame, uz inventarizaciju faune i izradu shematskoga geološkog profila jame. Prema poznatim podatcima jama je s dubinom od -679 metara zauzimala osmo mjesto na popisu najdubljih jama Hrvatske, no stari nacrt je ostavljao brojne upitnike i samim time prostor za daljnje napredovanje.

Nakon završene ekspedicije, prema preliminarnim rezultatima, Meduza je dosegnula dubinu od -705 metara i postala sedma jama po dubini u Hrvatskoj.

Na drugom dijelu ekspedicije je sudjelovalo 35 speleologa i prijatelja speleologije iz desetak  speleoloških udruga i klubova (SO HPD / SK Željezničar, SO PDS Velebit, Hrvatsko biospeleološko društvo, SU Estavela, SK Ozren Lukić, SO Liburnija, SO HPK Sv. Mihovil, SO HPD Mosor, SD Istra, SU Kraševski zviri, PD Zir i HGSS Stanica Bjelovar).

NP Sjeverni Velebit/M.K.

Foto: Facebook NP Sjeverni Velebit

Podijeli novost na društvenim mrežama!