O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Stiže čistilica za trotoare, samo što nije

1/3
Stiže čistilica za trotoare, samo što nije
Stiže čistilica za trotoare, samo što nijeStiže čistilica za trotoare, samo što nijeStiže čistilica za trotoare, samo što nije
Objavljeno: 12-08-2015

OTOČAC – Javni smetlari, ili kako se to uljudnije kaže „čistači ulica“, su svojevremeno, dosta davno, bili odraz dosegnute razine svijesti održavanja javnih površina. Bio je to svakako napredak u odnosu na ona vremena kada su građani svoje smeće, fekalije i svaki drugi otpad jednostavno bacali s prozora svojih kuća na ulice.

No, vremena se mijenjaju, sada već postaje pomalo začudno vidjeti smetlare s metlom, lopatom i kantom kako uklanjaju prljavštinu s trotoara i drugih javnih površina u nekomu gradu, odaje to na prvi pogled sliku nekoga ne baš visokorazvijena društva. Eto, Hrvatska je članica Europske unije, a kad je unija u pitanju onda je pravo pitanje ekonomičnosti imati smetlare, skupo je, tamo se to rješava strojevima, a smetlari mijenjaju svoje zanimanje i postaju vozači, ili upravljači, takvima napravama.

Oko naše kamere ulovilo je na poslu Tomicu Kostelca, otočku legendu što se tiče čistoće gradskih ulica, simpatična i vrijedna radnika Gacke d.o.o., pred koju godinu i dobitnika gradskog priznanja za svoj rad, ali i za rad svih drugih mu kolega. No, kako stvari stoje, Tomica Kostelac ne će još dugo metlom utjerivati red na otočkim ulicama, naime, početkom listopada u Otočac stiže čistilica za trotoare. To treba biti moćan stroj, zapremine dva prostorna metra, koji će svojim četkama mesti i prati otočke ulice, ali i skupljati otpalo lišće. Kako nas je informirala Marina Legčević, direktorica Gacke d.o.o., ova naprava je poprilično skupa, stoji 833.000 kuna, a tome treba pribrojiti još i PDV, ali bez obzira na skupoću isplatilo se nabaviti ovaj stroj jer će 80 posto cijene pokriti Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dok će preostalih 20 posto pasti na lokalnu zajednicu.

I tako red će biti Tomici Kostelcu dodatno se obučiti za upravljanje novim strojem. Bit će posve lijepo vidjeti ga kako „timuna“ čistilicom na europski način. A Otočac će valjda prestati biti palanka u kojoj se metlama uvodi i sprovodi red.

M. Kranjčević

Podijeli novost na društvenim mrežama!