O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Poznata širom zemlje

1/1
Poznata širom zemlje
Poznata širom zemlje
Objavljeno: 12-08-2015

OTOČAC – Jučer je na portalu Dnevno.hr objavljena vijest kako je šibenska policija osumnjičila trojicu bivših pripadnika JNA tereteći ih za smrt četiri civila na području Šibenika, Vodica i Skradina topničkim napadom.  Vijest kao vijest, spada u crnu kroniku, u ratnu tematiku, čak i onu političku u krajnjoj liniji, no po čemu zaslužuje uopće osvrt na ovom portalu? Zbog slike. Naime, u prilogu je objavljena ratom oštećena dvokatnica u središtu Otočca, ona između Hotela Park i Gackoga pučkog otvorenog učilišta, upravo ona koja je valjda najfotografiranija otočka „znamenitost“, koju fotografira većina stranaca, koja još uvijek na sebi „čuva“ tragove srpske agresije na Otočac.

No čitatelji spomenuta portala vjerojatno ne znaju, odakle bi uopće i znali?, da je to daleko od Šibenika, Vodica i Skradina, možemo reći da su dovedeni u laganu zabludu. No ni to nije razlog zbog čega osvrt na ovomu portalu, već je pravo pitanje što se može učiniti s ovom zgradom i kako joj sanirati prelijepu fasadu prepunu bogatih štukatura?

Stvari nisu nimalo jednostavne, zgrada je privatno vlasništvo s nekoliko suvlasnika. Pored toga ima i zaštićena stanara. Kako to obično biva teško je postići među suvlasnicima suglasnost da ulože sredstva u obnovu i sanaciju same zgrade. Pored toga zgrada je pod zaštitom Ministarstva kulture. Često puta se može čuti primjedba da bi se „trebalo nešto učiniti“, pritom misleći na jedinicu lokalne samouprave. Ne treba braniti Grad Otočac, ali postavlja se pitanje kako intervenirati na tuđoj imovini, kako opravdati sredstva za sanaciju privatna objekta a da se ne potpadne pod udar zakona? Neki i na to imaju odgovor pa upućuju na spomeničku rentu koja se prikuplja u svakoj sredini, pa tako i u Otočcu. Uplaćivanje te rente je obveza svih pravnih subjekata barem kada je u pitanju gradska jezgra. No da se kane koristiti i ta sredstva spomeničke rente, može li se sanacija nekog objekta obaviti mimo volje (su)vlasnika? Sve su to pitanja koja traže prave odgovore. Ima drugih sredina koja su obnovila pročelja mnogih zgrada, valja se vjerojatno poslužiti njihovim primjerom.

A dok se pročelje ne sanira, ova zgrada će i dalje biti meka fotografima.

M. Kranjčević

Podijeli novost na društvenim mrežama!