O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Sa 15. Županijske skupštine

1/1
Sa 15. Županijske skupštine
Sa 15. Županijske skupštine
Objavljeno: 16-07-2015
Aktualni sat 15. Županijske skupštine Ličko-senjske županije obilježilo je šest pitanje vijećnica i vijećnika koja su se odnosila na turizam, radove u turističkoj sezoni te školstvo.
 
Prva za govornicom bila je HDZ-ova vijećnica Katarina Milković. 
- Kako će predložene izmjene paketa Zakona iz područja turizma utjecati na sustav turističkih zajednica u LSŽ i razvoj turističkih proizvoda?
 
Župan Milan Kolić je kazao kako se prijedlozi izmjena suprotni demokratskoj praksi. 
- Zakon je odgođen za jesen. Uvjeren sam, koliko imam spoznaja, da klubovi neće podržati izmjene zakona. uvjeren sam da će Vlada RH i resorno ministarstvo prepoznati značaj lokalnih turističkih zajednica poglavito u ruralnom području. Ako bi se smanjivale i takse došlo bi do značajnog smanjenja djelatnika koji bi radili na promociji turizma.
 
- Moje pitanje odnosi se na Izvješće o okončanju radova na trajektnoj luci prizna. Prošle godine u 9. mjesecu odlučeno je da ide u sanaciju i dali smo Lučkoj upravi Senj riješenje o kreditnom zaduženju. U 4. mjesecu zatražena su daljnja zaduženja no izvješće o radu od ravnatelja još nije stiglo pa me zanima što je s radovima, zanimalo je HSLS-ovog vijećnika Antu Franića.
 
- U pregledu materijala nigdje nismo mogli pronaći zaključak da je Lučka uprava obvezna dati izvješće županijskoj skupštini. Osobno sam zatražio dopis od predsjendika Upravnog vijeća, vrijednost građevinske rekonstrukcije trajektonog pristaništa u luci Prizna iznosi 8,9 milijuna kuna što se odnosilo na reviziju projekta, geomehaničko istraživanje, sufinanciranje goriva brodaru..., stoga ukupni troškovi rekonstrukcije iznose 9,7 milijuna kuna. Od toga ministarstvo je dalo 4,9 milijuna, dok je Lučka uprava Senj trebala dati 4,7 milijuna kuna. Do povećanje sredstava je došlo kada se ponovno radilo geomaheničko istraživanje jer je pokazalo da je dno mora zamuljeno i morali su se raditi dodatni radovi u stabilizaciji toga djela, objasnio je župan.
 
HDZ-ov vijećnik Ivan Adžić pitao je o problematici opstanka Županijske uprave za ceste kod kontinuiranog smanjenje priroda iz državnog proračuna te prijedlog smanjenja cestarina koje ubiru ŽUC-evi.
 
- Izmjene pravilnika o raspodjeli sredstava Hrvatskih cesta ŽUC-evima već su donijete nakon 2013. kada su ŽUC-evima u Hrvatskoj smanjenje 120 milijuna kuna. Novim izmjenama iz prošloga mjeseca, sredstva su smanjenja dodatnih 82 milijuna kuna. Našoj županijskoj upravi za ceste smanjen je ukupan prihod za 13,9 milijuna kuna. To će sve ugroziti rad ŽUC-eva, kazao je Kolić.
 
Vijećnicu Nikolinu Tonković Čorak (HDZ) zanimalo je osiguravanje pomoćnika u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju za nadolazeću školsku godinu koji još nisu osigurani. 
 
- Prijedlog je bio da LSŽ bude prijavitelj za sve škole na području županije i za one kojima je osnivač Grad Gospić te da ukupna sredstva za cijelu županiju iznose oko 800 tisuća kuna što je financijski neprivatljivo. Sukladno natječaju iz 2014. bilo je odobreno milijun kuna za LSŽ i 1,1 milijuna za grad Gospić koje je obuhvaćalo 37 učenika. Novim prijedlogom za iduću školsku godinu ovo nije prihvatljivo jer bez pomoćnika u nastavi ostalo bi više od 50 posto učenika s područja LSŽ. Ove godine potrebe su i veće jer je potrebno osigurati pomoćnike za još 11 učenika. Naši napori učinili su to da je Ministarstvo ipak promijenilo svoj prijedlog te je maksimalni iznos 2,2 milijuna kuna za sve osnivače osnovnih i srednjih škola. Ono što nas zabrinjava je kašnjenje objave poziva što znači da će učenici dobiti pomoćnike tek u 11. mjesecu, objasnio je župan.
 
Nezavinski vijećnik Stjepan Ćaćić pitao je o odnosu pojedninih javnih poduzeća u državnom vlasništvu prema županiji.
- Poštanski ured u Ličkom Osiku je zatvoren, a grad Gospić je iznajmio objekt Hrvatske pošte za potrebe mjesnog odbora. Načelnik općine Brinje upitao je zašto Hrvatske šume zapošljavaju radnike s drugih područja, a takve radnike imaju i u općini Brinje. Zašto INA u tijeku turističke sezone obnavlja benzinsku pumpu u Gospiću? Da li se nešto može poduzeti da se ovo riješi jer tišti žitelje županije, kazao je Ćaćić.
 
- Ukidanjem nekoliko ustanova i institucija širom LSŽ, pokazuje odnos Vlade prema županiji. Obnova benzinske crpke trebala je ići u obnovu prije dvije, tri godine. Ovo što se događa možemo smatrati čistom provokacijom jer se usred turističke sezone ide u obnovu. Oni je sigurno još ne bi obnavljali da nije došao novi investitor koji gradi novu benzinsku crpku u Gospiću. Tek tada su reagirali. Reagirao sam na odnos Hrvatskih šuma prema ličkim drvoprerađivačima, ali i na kadroviranje. Podatak da su Hrvatske šume Gospić raspisale netječaj za 17 inžinjera koji su radili na određeno vrijeme, ali su primljena svega tri sa područja LSŽ, a 14 izvan, govori sve, odgovorio je župan.
 
- Moje pitanje je vezano za izmjene paketa zakona o turizmu i upućeno je dožupanu Sanjinu Rukavini. Vidjeli smo prijedlog i čitav niz kritika, kao i našeg župana, iako mislim da ima nekih dobrih stvari. Da li vi kao službenik Ministarstva turizma podržavate paket zakona ili podržavate stavove župana te da li bi trebalo možda dati koji prijedlog, a ne samo kritiku s obzirom da ste dugogodišnji turistički djelatnik, upitao je HSLS-ov vijećnik Marijan Šuljić.
 
- Vada RH je uputila u saborsku proceduru pet zakona na izmjenu i donošenje. 10. srpnja je župan sazvao konferenciju za medije i tamo naveo kako svoj tako i stav županije i ja stvarno ne bih imao na to više ništa nadodati. Što se tiče ostalih županija i župana u Hrvatskoj, kao i direktora Županijskih turističkih zajednica, Ministarstvo i Vlada su skinuli iz saborske procedure donošenje zakona i prebacilo se sve na jesen i sve s ciljem kako bi se postigla jedna šira rasprava i u koju bi uključena bila šira zajednica i struka s ciljem donošenje kvalitetnog zakonskog rješenja. Što se tiče osobno mene, ja ću sudjelovati kroz Odbor za turizam u prijedlozima, zaključio je Rukavina.
 
Dnevni red Županijske skupštine sadržavao je 20 točaka među kojima i Donošenje Godišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna Ličko-senjske županije za 2014. godinu te Donošenje I. Izmjena i dopuna Proračuna Ličko-senjske županije za 2015. godinu i Donošenje Odluke o I. Izmjeni Odluke o izvršavanju Proračuna Ličko-senjske županije za 2015. godinu. U njima je navedeno kako se prethodno planirani iznosu Proračuna Ličko-senjske županije za2015. godinu od 61.392.998,00 kn zamjenjuje se iznosom od113.609.914,94 kn kao sredstva za razminiranje poljoprivrednog zemljišta. 
 
Iva Vidović Pocrnić
Podijeli novost na društvenim mrežama!