OTOČAC – Pola Hrvatske je u turizmu, sezona je, mnogo je posla, gostiju dosta. Tako i treba biti. No ti gosti, oni su iz godine u godinu sve zahtjevniji, ne zadovoljava ih samo sunce, more i plaža i neki gulaš s paštom, kad se tiče gastronomske ponude ona mora biti rafiniranija, probranija, na višoj razini pripreme, ona mora nositi notu tradicionalnoga, nacionalnoga, hrvatskoga, stereotipi u pripravi hrane teško prolaze.
Kao gosti dolaze nam i ljudi koji imaju određenih zdravstvenih tegoba i čiji način prehrane je specifičan, jednostavno takav mora biti, zdravlje je i funkcioniranje organizma u pitanju. Ako takav gost ne može dobiti određenu hranu, na određeni način pripravljenu, on ne će biti gost, ne će doći, ili ako je došao pa bio nezadovoljan, otići će i potražiti turističke destinacije u inozemstvu koje nude i takve usluge.
Prehrana gostiju s takvim potrebama dio je zdravstvenog turizma, Hrvatska želi unaprijediti ovaj dio turističkog sektora i u tome vidu svoju veliku priliku, a zdravstveni turizam na svjetskoj razini bilježi visoke stope rasta. Zato se Hrvatska gospodarska komora uključila u promoviranje ovoga turističkog segmenta, predstavljajući nedavno „Health meal standard“. Što je sad to?
Health meal standard uključuje edukaciju i jelovnik prilagođen gostima u hotelima, lječilištima i specijalnim bolnicama. Riječ je o tome da nabrojane ustanove i, naravno hoteli, imaju u svojoj ponudi i posebne režime prehrane koje će biti prilagođeni osobama s dijabetesom, pretilim osobama ili onima koji ne smiju konzumirati gluten ili laktozu, na primjer.
Zainteresirani turistički objekti, dakle hoteli, restorani, bistroi, da ne nabrajamo dalje, moći će dobiti certifikat koji će gostima odaslati poruku i garantirati onima koji imaju posebne prehrambene navike da im se nudi hrana koja je prilagođena njihovim potrebama. Onaj objekt koji dobije certifikat ne će dobiti samo oznaku, certifikacija obuhvaća i sustavnu edukaciju o prehrani ljudi s posebnim potrebama, namirnicama koje se mogu koristiti i o načinu pripreme hrane. To u konačnici treba biti inovativni način prehrane, koji šalje jednu sasvim drugu poruku u turistički svijet, upućujući da je to viša razina, dakako. A oni objekti u turizmu, koji se odluče za certifikaciju, dobit će od jedne do sedam zvjezdica, ovisno o postignutoj razini Health meal standarda.
M. Kranjčević