O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Obnova oltara u sinačkoj crkvi sv. Ilije

1/5
Obnova oltara u sinačkoj crkvi sv. Ilije
Obnova oltara u sinačkoj crkvi sv. IlijeObnova oltara u sinačkoj crkvi sv. IlijeObnova oltara u sinačkoj crkvi sv. IlijeObnova oltara u sinačkoj crkvi sv. IlijeObnova oltara u sinačkoj crkvi sv. Ilije
Objavljeno: 13-06-2015

SINAC – Reklo bi se – konačno! Konačno da je došla na red obnova crkve sv. Ilije u Sincu. Ova, po mnogima najimpresivnija crkva u Gackoj, došla je na red za obnovu interijera. Nije to nimalo lak posao, zahtjevno je to, treba mnogo toga učiniti što se nije činilo kroz protekla desetljeća i desetljeća, tim više što je crkva bogata crkvenim namještajem, a složenosti pridonosi i to što je u cijelosti oslikana. S jedne stane to je blagoslov, a s druge strane prava muka jer je posao „pipkav“, traži strpljenja i mnogo rada, a time i dosta novca. Nije to posao za nekoga „malvara“ koji će smiješati boju i „kefon“ raspaliti po zidovima.

Upravo ovih dana u Sincu su na djelu su stručnjaci Hrvatskoga restauratorskog zavoda. Latili su se obnove tri oltara ove crkve. Oltari su, naravno, drveni, time i crvotočni, a da bi ih se valjano obnovilo bilo ih je potrebno skinuti, za što je trebala i skela, zatim rastaviti, sanirati sva oštećenja i zatim ličiti dio po dio. Taj posao potrajat će do 19. lipnja, kada će retabli oltara biti vraćeni na svoja mjesta.

Već je u svibnju ove godine obavljen prvi dio posla, a to je trovanje crva koji uništavaju drvo. Valjalo je drveni namještaj staviti u plastični „balon“, unutra pustiti plin i zadržati ga najmanje nekoliko dana da plin penetrira u drvo i uništi štetočine. U planu je i „osvježavanje“ interijera crkve obnovom slikarija na zidovima. Već je bilo riječi o tome kako je crkva sv. Ilije dobila svoj „stari“ krov zvonika, repliciran po jednoj sačuvanoj razglednici, čime joj je vraćen onaj originalni, prvotni izgled. Pritom je saniran i zvonik i pročelje. Sve u svemu kada se obnovi cijela crkva, bit će to jedna od najvrjednijih crkava matične biskupije, zacijelo.

M. Kranjčević

Foto: M. N.

Podijeli novost na društvenim mrežama!